В Никопол отбелязаха 142 години от освобождението на града

16.07.2019 14:13

16 юли 1877 година е паметна дата в хилядолетната история на Никопол. Преди 142 години на този ден крайдунавският град е освободен от петвековното турско робство.
Никопол е един от първите освободени градове на България по време на руско-турската освободителна война от 1877-1878 год. и първата и единствена крепост, която Дунавската руска армия превзема с бой през цялата военна кампания. Здраво укрепената никополска крепост представлявала сериозна опасност в тила на руските войски и нейното превземане и след това незабавното заемане на Плевен се явява най-важната стратегическа задача на руското командване. С тази задача е натоварен Западният отряд, съставен от войските на 9-и армейски корпус, под командването на ген. Николай Кридинер. Придвижването на руските войски по суша и обсадата на крепостта продължава от 7 до 16 юли под непрекъснатия артелерийски обстрел на руските и румънски батареи, разположени на левия бряг на р. Дунав и по височините край града.
В резултат – на 16 юли 1877 г., добре укрепената никополска крепост, със значимия си гарнизон от около 10 000 души пада. Командващият, ген. Хасан паша се предава в плен с 7000 души войници, 6 знамена, 113 оръдия, 10 000 пушки , два монитора , заседнали на Дунава при Никопол, голям брой снаряди и други боеприпаси, както и значителни продоволствени запаси .
В битката за освобождението на града са убити и ранени близо 1300 руски войници, а завземането на Никополската крепост се оценява, като значителен успех на руската армия.
По традиция в знак на признателност и преклонение пред подвига на руските освободители, днес граждани и гости на града поднесоха цветя пред паметника на Победата, а децата от лятната занималня при „НЧ Напредък 1871” изнесоха кратка програма.
Подвигът и безпримерният героизъм на освободителите, остават в историята ни със своята значимост. Те са повод за гордост и признателност на поколения никополчани.

„НЧ Напредък 1871” град Никопол
Анелия Димитрова – читалищен настоятел

#тагове:

НАЙ-НОВИ: