Издават пощенска марка с творба на акад. Светлин Русев

15.07.2019 13:04

Председателят на ПП АБВ Румен Петков гостува днес в Художествена галерия „Дарение Светлин Русев“ в Плевен. Повод за визитата бе 35-годишнината на културния институт, а заедно с него бяха още генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов, съветникът по културните въпроси при Посолството на Русия в България Алексей Новосьолов, председателят на Съюза на филателистите в България Спас Панчев и директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен проф. Иван Пачев.

Гостите научиха повече за историята на галерията и изключително ценните творби, които тя съхранява, като имаха възможността да ги разгледат. От своя страна, Румен Петков подари на галерията и на руските дипломати издадения от АБВ календар с бележити дати и имена от българската история. Той сподели, че догодина – по повод 87 години от рождението на акад. Светлин Русев ще бъде издадена пощенска марка с негова творба. Утре имам среща с един от най-добрите му ученици проф. Ивайло Мирчев, с когото ще коментираме темата, а тук е моментът да благодаря на Съюза на филателистите в лицето на неговия председател Спас Панчев за ангажиментите, които поема към Плевен и поредното пощенско издание, което предстои да стане факт, каза Петков.

Издаването на такава пощенска марка е напълно заслужено, защото акад. Светлин Русев е един от най-добрите български художници, а и голям дарител, сподели Спас Панчев, като не скри, че за съжаление малко са останали хората, съпричастни към културата и към идеята тя да стане достояние на повече хора. Акад. Русев го правеше без да търси благодарност за това, а в името на Плевен, на своите съграждани и на всички, които ценят изкуството, допълни Панчев.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: