35 години от откриването на ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“ се навършват днес

12.07.2019 7:27

35 години от откриването на ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“ се навършват днес. През годините този „храм на изкуствата“ привлича посетители и гости – от най-неизкушените до високите ценители, колекционери и специалисти от Плевен, България и света.
„Благодарим на акад. Светлин Русев за благородния жест, на Община Плевен, че се грижи за съхраняването на Колекцията и на проф. Кирил Мескин и г-жа Мария Мескин за неуморните усилия този духовен храм да оцелее през годините и да се превърне в духовен център на Плевен“, казват от Галерията.

Ето и думите на акад. Светлин Русев по повод Дарението в Плевен:

„Произведенията тук са част от една колекция, която ако трябва да отговоря на някои въпроси, никак не ми е безразлично къде ще бъде – при мен или някъде другаде. Но възможността, която предоставя родния ми град Плевен да подредя колекцията си така, че да може да звучи в своята относителна цялост, смятам, че не ме лишава от нея. Напротив – фактът, че мога да я споделя с повече хора, я прави повече моя, по-голяма  и съдържателна. Всъщност с течение на времето разбираме, че истинската собственост се оказва не тази, която имаме при себе си, а тази, която носим в себе си. И  ако могат повече хора да преживеят болката, радостта и страданието, с които са създавани тези произведения, може би тази „тиха лудост”, с която колекционерите събират „съкровищата” си и художниците създават произведенията си, ще има своя истински човешки, творчески и социален смисъл.

Човекът е изживял и живее с много частнособственически илюзии, но духовните дела по самата си същност не могат да бъдат притежание. Възвисяващата истина и  сила на изкуството е извън предметното и вещественото – тя не може да бъде собственост никому – тя се постига нравствено, естетически и граждански.

Изкуството има свой живот и свое движение в духовната си реализация. И може би една възможна негова степен е и личната колекция. На високите нива – там, където живее духовното начало на изкуството – няма лична, обществена и държавна собственост. Животът на картината е неподвластен на подобни рамки. Негов дом е човешката душа. Искрено ще се радвам, ако това, което съм успял да събера и съхраня като изкуство, бъде обичано и пазено с онази любов и отговорност, с която неговите създатели са го носели и изграждали като послание към хората.”.

6 юни 1984 г., Светлин Русев

#тагове:

НАЙ-НОВИ: