Те тръгнаха по стъпките на Апостола от Плевен до Карлово /снимки/

12.07.2019 8:07

С гайда и поема на Илко Иларионов, посветена на Левски, снощи в Плевен бе открит  25-тият юбилеен Национален туристически поход „По стъпките на Апостола“. По традиция това стана пред паметника на Васил Левски.

Сред дошлите да пожелаят лек път на участниците в родолюбивото начинание бе и кметът на община Плевен Георг Спартански. „Пожелавам Ви да носите Левски в сърцето си, да следвате неговите стъпки и не само в тези няколко дни на похода, а и във времето и не само физически, но и мисловно. Стъпките на Апостола са титанически, гигантски и не е по силите на простосмъртен, на обикновен българин да прави същите големи стъпки, но е задължително да следваме посоката им в ежедневието си”, каза в поздрава си към походниците кметът Спартански.

Ще припомним, че над 200 родолюбци участват в осемте лъча в тазгодишното издание на похода „По стъпките на Апостола”. Тази сутрин са потеглили първите походници. Най-малкият участник е 4-годишния Йордан от голямото семейство Недкови, които и тази година се включват в похода. Най-възрастните походници тази година са Васил Копчев – един от основателите на похода и почетен председател на Общинския комитет „Васил Левски”, и карловецът Васил Чардаклиев, родственик на Левски.

Както всяка година всички походници ще бъдат посрещнати празнично в Карлово на 18 юли сутринта и така ще бъде поставено началото на тържествата по повод годишнината от рождението на Васил Левски.

Мултимедийна презентнация за историята на похода ще бъде представена в къщата на Апостола като се очаква гост да бъде президентът Румен Радев. Финалът на похода ще е на 19 юли, когато всички участници ще се върнат в Плевен с автобуси.

Автор и снимки: Мила Караиванова

#тагове:

НАЙ-НОВИ: