Председателят на Общински съвет – Плевен поздрави екипа на ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“

12.07.2019 14:13

Днес се навършват 35 години от официалното откриване на ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“. През годините този храм на изкуствата привлича посетители и гости – от най-неизкушените до високите ценители, колекционери и специалисти от Плевен, България и света.

От екипа на галерията отправиха това свое послание днес към всички приятели на изкуството и посрещаха гости още от ранните часове на деня. Поздрав за рождения ден към екипа поднесе и председателят на Общинския съвет Мартин Митев, които по традиция уважи с цветя работещите в галерията и им пожела все така ревностно да пазят това културно богатство, което Плевен има привилегията да притежава.

Галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ е открита официално на 12 юли 1984 г., като дарението е разположено в истински архитектурен шедьовър – бившата обществена баня на Плевен. Сградата е уникална и е дело на основоположника на съвременната българска архитектура Никола Лазаров. Посетителите на галерията са посрещнати от единствената творба на Светлин Русев в нея – портрет на баба Ванга. На първия етаж на Галерията са изложени картини на най-известните български художници от първата половина на 20 век. Вторият етаж е отделен главно за съвременни български художници. Дарението е отворена система и днес колекцията наброява над 400 творби – образци на българското и световно изкуство. Това е вторият рожден ден, който Галерията посреща без своя дарител. Академик Светлин Русев напусна този свят на 26 май 2018 г.

Със свое решение от април тази година Общински съвет – Плевен, гласува ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“ да бъде филиал към ХГ „Илия Бешков“. Предстои изготвяне на нов Правилник за устройството и дейността на културния институт, който след като бъде утвърден от Министерството на културата, ще бъде внесен за приемане и в местния парламент.

Снимки и информация: ОбС-Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: