Евтаназирани са над 160 прасета в Плевенско заради африканската чума по свинете

11.07.2019 17:49

„Ситуацията с Африканската чума по свинете изисква сериозни мерки за недопускане разпространението на заболяването. На територията на област Плевен са предприети всички разписани мерки за ограничаване разпространението на болестта. Екипите работят непрекъснато и в добро институционално сътрудничество”, каза областният управител на Плевен Мирослав Петров при откриване на днешното извънредно заседание на Областната епизоотична комсисия в разширен състав.

„Целта е заболяването АЧС да бъде локализирано и ограничено в територията, в която предприемаме мерки. Това са общините Гулянци и Никопол, като от днес на обяд има и един случай с положителна проба на диво прасе на територията на община Белене.”, каза директорът на ОДБХ – Плевен д-р Иван Йорданов. По думите му всички огнища са обработени, евтаназирани са над 160 прасета в 7 населени места в община Никопол – Новачене, Жернов, Евлогиево, Муселиево, Въбел, Санадиново, Бацова махала, едно населено място на територията на община Левски – Трънчовица, на територията на община Гулянци – с. Брест. „В Гулянци и в момента продължават да работят екипите”, каза д-р Йорданов, Милковица, Долни вит Сомовит и Шияково.

„Целта е до довечера да приключим с евтаназирането на прасетата, защото това  е най-важното. След това незабавно се извършва дезинфекция. Имаме съдействие от ПБЗН и извършваме дезинфекция на целите населени места. Обработени са Трънчовица, Бацова махала, Санадиново и сега започват Гулянци. Вчера за обработени Брест и Шияково.”, каза д-р Йорданов. По думите му под формата на дъга са разположени КПП-та в посока към вътрешността на България, към Плевен и към двете съседни общини – Велико Търново и Враца с цел автомобилите да бъдат подложени на дезинфекция, за да не се допусне разпространение на заболяването на изток, на запад и на север към Плевен.

Д-р Йорданов обърна внимание, че на някои места екипите на ОДБХ срещат отказ за съдействие от кметове на села. Той изрази своята благодарност към кметовете на общините Гулянци, Никопол, Долна Митрополия, Белене за съдействието, за да могат екипите да си свършат работата. В изказването си акцентира и на добрата работа с полицията и пожарната. „Има проблем с дезинфекцията на КПП-тата и по-специално на тези откъм Плевен, тъй като ни се отказа съдействие от кмета на Община Плевен за осигуряване на служители, които да осъществяват тази дезинфекция на място с машини, които ние сме осигурили и дезинфекционни средства, които ние сме осигурили”, подчерта директорът на ОДБХ- Плевен д-р Иван Йорданов. Въпросът е решен с изграждането на дезинфекционни площадки, през които да преминават автомобилите, „като се надяваме да се справим по тази начин със ситуацията”, допълни Йорданов. На заседанието на областната епизоотична комисия той посочи, че има  7-8 случая на конфискация на месо от прасета, при опит да бъдат изнесени от заразената зона навън. „Основната мярка, основният начин да спре заболяването АЧС е да се изколят прасетата в личните стопанства. Няма нито лечение, нито ваксина.”, каза д-р Йорданов. Той направи предложение пред комисията броят на отглежданите свине в лични стопанства да бъде сведен до минимум или направо да бъде сведен до нула. „На юг от пътя София Варна зоната все още е чиста – няма случаи, няма съмнения и прасетата все още могат да се колят и да се прибират във фризерите. На север обаче подобно решение е рисково, тъй като създава един резервоар за бъдещо разпространение на болестта АЧС. Месото трябва да се консервира. Да не се допуска транспортирането на месо от заклани прасета в лични стопанства, намиращи се около заразената зона в посока извън зоната на юг от пътя Варна -София.”, каза д-р Йорданов. При намиране на трупове на умрели прасета трябва незабавно да се подава сигнал в ОДБХ и на органите на изпълнителната агенция по горите. Д-р Йорданов настоя  кметовете да бъдат ангажирани с оказване на съдействие на екипите на ОДБХ. Общинските кметове също така да имат ангажимент с изграждането и поддържането на дезинфекционните пунктове, които засега са разкрити на територията на областта.

Областният управител Мирослав Петров обърна специално внимание на представителите на митниците и ферибота при Никопол, както и на ОПУ – Плевен за дезинфекцията на преминаващите моторни превозни средства, оценка на състоянието на ТИР – паркингите, обходните маршрути, кофите, които са лесно преносими, да бъдат отстранени да остават само циментовите, за да се избегне възможността да бъдат бутани от животни и хранителни отпадъци да бъдат разнасяни от тях.

Заместник-областният управител Татяна Божинова, която е председател на Областната епизоотична комисия информира, че по график, изготвен от ОДБХ – Плевен, специализирани екипи ще провеждат разяснителна кампания на територията на област Плевен за опасността от заболяването на заболяването Африканска чума по свинете / АЧС / и мерките за недопускане на неговото разпространение. Ежеседмично ще се провеждат областни  и общински епизоотични комисии в разширен състав.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: