В сезона на ниските лихви как да договорим по-добри условия по кредита си

11.07.2019 11:32

Сашо Бетов, кредитен консултант в Кредитланд, съветва как да подходим при рефинансиране на съществуващ кредит

Банковият пазар в България се променя. Традиционно бюрократичните структури на банките стават по-иновативни – появяват сe опции за гъвкавост при обслужване на кредита, връщане на част от лихвата при коректно обслужване на кредита и др. Все повече институции се насочват предимно към клиенти със средни до високи доходи и с коректни работодатели. Това дава възможност за допълнителни преференции към добрите клиенти, които кредитните консултанти знаят как да поискат.

В момента в страната ни се наблюдава така нареченият “сезон” на ниските лихви. Договорени преди 3-4 години ипотечни кредити държат високи лихви, които сякаш са хванали кредитополучателя в капан. При такава ситуация кредитният консултант Сашо Бетов съветва да се обмисли предоговаряне на условията по текущия кредит и едва след това да се пристъпи към рефинансиране. “С наша помощ клиентите могат да сравнят разходите по предоговарянето и подновяване на ипотеката на 10-ата година от кредита с разходите при рефинансиране от друга банка, каквито са ваденето на нови документи, вписване на нова ипотека и заличаване на старата” – дава съвет Бетов.

Сашо Бетов има над 18 години опит в банковия сектор, а днес е част от екипа на независимия кредитен посредник Кредитланд. Водеща в работата му е каузата да бъде полезен на клиента и да дава малко повече, отколкото се очаква от него. Поради тази причина избира професията кредитен консултант. “Кредитните консултанти имат добра финансова грамотност и опит в работата с финансови институции. Те познават в детайли и тънкости изискванията на различните банки, техните условия, възможните отстъпки и преференции. Именно поради това кредитният консултант ще направи подробен анализ на възможностите за кредитиране, ще спести пари и време на клиента – в момента преди сделката и дълги години след това” – споделя той.

Два основни съвета дава Сашо Бетов, които ще ни помогнат да сме добри кредитополучатели и да се възползваме от преференциите на банките:

Да сме финансово дисциплинирани! Най-важното е да не допускаме закъснения по кредитите си и задълженията си. Необходимо е да се грижим да имаме чиста кредитна история. “Много е важно да се съобразят вноските по кредитите със собствения семеен бюджет” – съветва кредитният консултант. Добрата кредитна история позволява на клиента да получи най-добрите условия.

Да вземем добре обмислено решение! Взимането на решение за ипотечен кредит не бива да бъде импулсивно. За периода на изплащане на ипотеката: 15-20 до 30 години, човек преминава през различни етапи в живота си и променя навиците си. Възможността да се погасяват предсрочно кредитните задължения без такса отваря пътя за рефинансиране при най-добрите условия или за смяна на жилището при необходимост с финансиране на по-голямо, без това да е съпроводено с големи разходи.

Неспазването на тези съвети може да доведе до затруднения при взимането на кредит, изискване на допълнителни обезпечения и/или по-лоши условия.
Всеки може да тръгне по този път сам, но ако иска да вземе информирано решение, е добре да се консултира с опитни кредитни консултанти, каквито са експертите от Кредитланд. Изясняване приоритетите за избор на кредитен продукт, подбора на оферти и договарянето на най-изгодни условия на финансиране, окомплектоване на необходимата документация и цялостно структуриране и организация на кредитната сделка: консултантът ще извърви всяка от стъпките заедно с Вас! При това услугата е изцяло безплатна за клиента!

Сашо Бетов, кредитен консултант Плевен, моб. 0889 228904, [email protected]

#тагове:

НАЙ-НОВИ: