Над 200 родолюбци тръгват по стъпките на Апостола от Плевен до Карлово

08.07.2019 13:01

210 ще са участниците в 25-тия юбилеен Национален поход „По стъпките на Апостола“. Това обяви днес на пресконференция главният ръководител д-р Галина Цветкова. Заедно с нея бяха Васил Копчев, създател на Похода, Павлин Цонев, ръководител на един от лъчовете и Яна Митева, възпитаничка на МГ „Гео Милев“ – Плевен.

Осем ще са лъчовете на Похода тази година. Участниците са от Плевен, Никопол, Карлово, Левски, Видин, Шумен, София. За първи път участие ще вземат и ученици от начален курс – това са 21 деца от две плевенски училища – „Йордан Йовков“ и „Иван Вазов“ и ще преминат през Средна гора, където теренът е по-лек.

Походът ще бъде открит на 11 юли от 18,30 часа пред паметника на Васил Левски в Плевен. Първият от лъчовете ще потегли още на 12 юли сутринта.

Васил Копчев показва тениска от първия Поход през 1995 година

Всичките осем лъча ще се съберат и влязат заедно в Карлово на 18 юли в 10,30 часа сутринта и така ще бъде поставено началото на тържествата по повод рождението на Васил Левски. Тази година заради 25-тия юбилей на Похода ще бъде представена мултимедийна презентация с историята му. Мястото ще е къщата на Левски в Карлово като се очаква гост да бъде президентът Румен Радев. Походниците ще представят и литературно-музикална програма със стихове и мисли за Апостола.

Най-малкият участник тази година е почти 4-годишния Йордан. Той е от голямото семейство Недкови, които по традиция се включат в Похода. Тази година две от трите дъщери на Емил Недков, водач на един от лъчовете, и четири от седемте му внуци, ще вървят по стъпките на Апостола.

Финалът на Похода ще е на 19 юли, когато участниците ще се приберат с автобуси в Плевен.

Повече за Похода – ТУК. 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: