Антон Кутев в Плевен: 50-60 човека годишно може да бъдат спасявани в България чрез трансплантации

07.07.2019 14:14

„Темата за донорството е изключително важна за България, защото годишно у нас може да бъдат спасени около 50-60 човека, но сега не успяваме. Процесът е много сложен, защото не е само донорството, то е в началото. След това идва въпросът за това как се сформират екипите, какво е оборудването, имаме ли възможност да използваме донорските ситуации, да се извършат и самите трансплантации, защото белодробните в момента се правят във Виена. Факт е, че ако ние си свършим работата, до 2-3 години тази система за трансплантации може да бъде оптимизирана и така да се спасяват 50-60 човека годишно. Убеден съм, че това би било кауза за всеки, който осъзнае размера на проблема”. Това коментира в Плевен депутатът Антон Кутев от ПГ на БСП, който бе поканен на откриването на чешма-паметник на донорите. Ще припомним, че тя се намира в Гаровата градинка и бе създадена по инициатива на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация.

По думите на Кутев Министерство на здравеопазването готви голяма информационна кампания в подкрепа на донороството. „Но може да се направят още много неща”, категоричен е депутатът. Според него трябва да се разшири географията, защото сега, когато има донорска ситуация, сърце може да се експлантира само в София, за белия дроб пък трябва да се осигурят чуждестранни лекари.

„Ние трябва да разширим географията като се осигурят техника и екипи, които да действат при всяка една донорска ситуация, където й да е тя в България, за да може това да стане бързо, включително и извън болниците, в специални хеликоптери. Това сигурно струва скъпо, но не е сравнимо с човешките животи”, подчерта Антон Кутев. Той е категоричен, че държавата трябва първо да се погрижи за това да осигури условията за експлантиране, а и да се намери стимул и болниците, и за координаторите  – лекарите по места, които сега убеждават близките на пациенти, които могат да станат донори.

„Всичко това са неща, които държавата може и трябва да направи и не струва толкова скъпо. Само за тази година правителството за първото полугодие отчете 3 млрд. лв. излишък и преизпълнение на бюджета”, каза още Кутев. Според него тези чешми – паметник на донорите, като изградената в Плевен, са начин да бъде показано, че донорството е едно благородно дело. Според народния представител има страх у хората, който е разбираем, но в крайна сметка при една донорска ситуация вече говорим за човек, който е в мозъчна смърт и медицината казва, че няма шанс за живот. Но все пак хората се надяват, защото това са техни близки – майка, баща, съпруг, но тук трябва да помислим за моралната отговорност към другите. Единственото нещо, което може да даде силата да кажеш „Да” е съзнанието, че други двама, трима човека ще живеят с органите на твоя близък. „Това благородство на продължаването отвъд смъртта е много тежък акт, но ако ти осъзнаеш, че оттук нататък даваш живот, ще е единственото, което би могло да мотивира човека”, добави още Антон Кутев.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: