Обмислят как да обезщетят собствениците на евтаназирани свине в Никополско

05.07.2019 15:35

Обмислят как да бъдат обезщетени собствениците на свине, които са били евтаназирани заради заболяването африканска чума по свинете /АЧС/. Министърът на земеделието Десислава Танева коментира пред журналисти в парламента откритото второ огнище на болестта.
Българска агенция за безопасност на храните /БАБХ/ обяви, че такова е потвърдено в село Жернов, област Плевен. Министър Танева припомни, че Африканската чума по свинете (АЧС) е едно от най-опасните заболявания при домашните и дивите свине поради своите високи нива на смъртност, липсата на лечение и ваксина.
Досега евтаназираните животни са 36, информира Танева. По думите й всички те не са били регистрирани. Очаква се във вторник следващата седмица на заседание на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ /ДФЗ/ да бъде определен размерът на обезщетенията за умъртвените животни.
„Ние мислим за възможен механизъм, по който стопаните, на които бяха евтанизирани животните, да получат определено обезщетение“, увери Танева.
Тя обясни, че БАБХ е определила рисковите зони, свързани с откритите огнища на АЧС. Очаква се в понеделник в Министерство на земеделието, храните и горите да се състои среща с областните управители в Северна България, представители на БАБХ и директорите на държавните горски предприятия. Министър Танева разясни, че по време на срещата ще бъдат обсъдени рисковете, свързани с пренасянето на заболяването, както и организацията на масирана информационна кампания сред стопаните. Тя коментира, че само в съседна Румъния има над 1100 огнища на АЧС, огромни икономически загуби от евтаназията на над 250 хиляди свине.
„В сравнение със съседна Румъния, ние все още се справяме добре, но трябва да бъдем безкомпромисни в мерките“, каза още Танева и допълни, че в България има около 600 хиляди свине, отглеждани в свинеферми.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: