Задържаха телефонен измамник, измъкнал пари от три баби в Белене

05.07.2019 11:22

Участник в телефонни измами е задържан след незабавна професионална реакция на криминалисти от Белене, под ръководството на районен прокурор, информират от Пресцентъра на ОДМВР-Плевен.

Работата е започнала на 24 юни тази година, когато съдействие в полицията е потърсила възрастна жена от Белене. За времето от 18.00 часа до 19.30 часа 71-годишната след телефонни разговори с непознати е въведена в заблуждение. За да съдейства при задържане на телефонни измамници тя е закачила на портата пред къщата си полиетиленов плик със 1100 лева.

На 25 юни 2019 година в полицията в Белене е получен сигнал от 70 – годишна жителка на крайдунавския град. Тъжителката е заявила, че на 24 юни 2019 година около 19:30 часа била потърсена на домашния си телефон от непознат. Под претекст, че се провежда операция по залавяне на телефонни измамници, била въведена в заблуждение. По дадени й указания възрастната жена оставила в контейнер в близост до дома си 1630 лева и дебитна карта с изписан на нея коректен пин код. По случаите незабавно са образувани преписки за престъпление по чл.209 от НК.

На 27 юни в крайдунавския град е регистрирана друга измама. По същата схема е подведена в заблуждение друга жителка на Белене – 70-годишна. За да окаже съдействие на полицията тя оставила 7600 лева в черен полиетиленов плик под пейката пред дома. В хода на проведените оперативни издирвателни мероприятия под ръководството на наблюдаващ прокурор е установен 54-годишен, който в ролята на „куриер“ е посетил домашните адреси на потърпевшите и е взел инкриминираните парични суми.

На 1 юли 2019 година извършителят е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Привлечен е и разпитан в качеството на обвиняем. Дал е подробни сведения за участието си в деянията. В хода на процесуално-следствените действия са открити част от инкриминираните парични суми и вещи, съотносими с предмета на разследване. Продължава работата по документиране на престъплението.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: