С „Кокошка с брошка” и „Аз, Сизиф” продължава днес фестивалът „Шарено петле” в Плевен

05.07.2019 7:21

С два спектакъла ще продължи днес второто издание на Фестивала за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле”. Той се организира от Община Плевен и Драматично-куклен театър „Иван Радоев” – Плевен и ще продължи до 8 юли.

Първият спектакъл във втория фестивал ден е „Кокошка с брошка” на Център за изкуства „За Родопите”. Той ще започне в 18 часа пред Театъра.

„Кокошка с брошка” е по мотиви от приказки на Маргарит Минков. Сценарист, режисьор и продуцент е Петър Тодоров, музикално оформление и хореография – Десислава Минчева, художник: Ханна Шварц, с участието на Десислава Минчева.
Това е спектакъл с кукли за деца и техните родители. В него се разказва историята на една Кокошка, която вместо яйце снася шоколадов бонбон и това я хвърля в ужасна паника. След безуспешни опити да намери решение на “проблема” си при приятелката си Патицата, при Доктора и при Царя, накрая хубавият слънчев ден и децата я убеждават, че всъщност не се е случило нищо страшно, а напротив. Колко прекрасно е да направиш нещо различно и с това да зарадваш някого, например децата.

Вторият спектакъл е предназначен за възрастни – „Аз, Сизиф” на Пъпетс лаб. Режисура и драматургия – Веселка Кунчева, сценография и кукли: Мариета Голомехова, музика: Христо Намлиев, хореография: Мария Димитрова, осветление: Веселин Христов. С участието на Стоян Дойчев, а текстът в спектакъла се изпълнява от Леонид Йовчев.

„В спектакъла изследваме пътя на непрекъснатото завръщане на Човека към себе си. Още в античността философите съзират абсурдността на човешкото поведение. По какъвто и път да тръгне, в каквото и да се опитва да се превърне, каквито и бягства да прави, Човек вечно се завръща към себе си. Човешкият живот е повторение на едно и също действие. Спираловидно, еднакво, предвидимо. И този безкраен акт ни кара да се замислим не над смисъла, а над безсмислието на човешкия живот.”, казва режисьорът Веселка Кунчева.

Входът за представленията по време на фестивала е с безплатни покани от касата на Театъра.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: