И Плевен вече има чешма-паметник на донорството (галерия)

05.07.2019 17:36

Чешма-паметник, посветена на хората, които чрез донорство са дарили живот, бе официално открита днес на Гаровата градинка в Плевен. Инициативата е част от кампанията „Дари живот“, а организатор е Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация. На откриването присъстваха кметът на Община Плевен Георг Спартански, както и народните представители Стефан Бурджев, Чавдар Велинов и Антон Кутев. Подобни чешми вече има в няколко други български градове, а на тази в нашия град са изписани имената на 25 донори от Плевен, благодарение на които шанс за живот са получили над 100 човека.

При откриването на чешмата кметът Георг Спартански посочи, че Плевен е в топ 3 на градовете по линия на донорството, от които тръгват шансът и надеждата за пациенти в нужда. Донорството е едно понятие, което в Западна Европа и развитите страни не е необходимо да бъде обяснявано какво е и защо се прави, каза той и допълни, че нещастието на едни дава шанс на други да продължат нормалния си живот, който не биха имали шанс да водят без трансплантация. Това е една морална драма и дилема пред близките, която е трудна за разрешаване, но е хубаво, че обществото все повече узрява за това, че сме временно на тази земя и че няма по-хубаво от тази дарителска кауза, изтъкна Спартански. Той благодари на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация, както и на всички ангажирани с инициативата и призова чешмата да се пази и да не бъде рушена от вандали.

Това, което правим в момента, е изключително важно, защото проблемите, свързани с трансплантациите в България, са твърде сериозни и по всички показатели сме на едно от последните места, каза народният представител от БСП Антон Кутев. Сред основните проблеми той открои малкия брой на донорите у нас, необходим да покрие стандартите на „Евротрансплант“. Въпросът е, че трябва да увеличим донорството 7 пъти, а „лекарствата“ за този проблем са много – това са и гражданските инициативи, и работата, която трябва да свършат институциите и Министерството на здравеопазването, подчерта депутатът и допълни, че всяка донорска ситуация е шанс за седем човека, за седем живота, които да продължат,

Изграждаме тези чешми със спомоществователството на приятели и Народното събрание, което също подкрепи инициативата, сподели Стефан Тамбуев, председател на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация, допълвайки, че средства за три чешми са дарили парламентарните групи на ГЕРБ, БСП и „Воля“. Той отбеляза, че идеята е с чешмите да се отдаде почит на донорите, чийто органи са били дарени след смъртта им на пациенти, чийто живот е бил спасен, както и да бъде насърчено донорството. Тамбуев не скри, че за съжаление към този момент България е на последно място в Европа по отношение на донорството.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: