80 възрастни и хора с увреждания от община Долна Митрополия ще получат патронажна грижа

04.07.2019 15:01
Община Долна Митрополия е бенефициент по проект “Патронажни грижи за независим и достоен живот в община Долна Митрополия“, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. Стойността  на проекта е 226 185.90 лева със срок на изпълнение 17 месеца, считано от 10.05.2019 година.
Целта е създаване на реална възможност за реализиране на правото на хората с различни видове увреждания и в невъзможност за самообслужване да бъдат активни и да вземат  самостоятелни решения за организиране на ежедневието и живота си и подобряване качеството на живот и възможностите им за социално включване чрез осигуряване на мрежа от услуги в домашна среда. Предоставяните почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в техните домове, ще подпомогне потребителите за справяне с ежедневните дейности от бита, поясняват от местната управа в Долна Митрополия.
Социалната услуга „патронажна грижа“ ще се предоставя за период от 12 месеца и ще обхване минимум 80 потребители, представители на следните групи:
–  Лица  с увреждания /с експертно решение на ТЕЛК/, в невъзможност за самообслужване, поради причини от здравословен характер са поставени в социална изолация.
Възрастни хора над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване, поради причини от различен характер.
Жителите на общината, които попадат в гореописаните групи  по проекта и желаят да получават услугата „патронажна грижа“, ще имат възможност да подадат заявление, като след извършена оценка на индивидуалните им потребности и направен подбор, ще могат да получават  социално – здравни услуги до 2 часа на ден.
Услугите, които ще получават потребителите, ще се осъществяват от медицински специалисти, психолог и домашни помощници.
Предстоят дейности по кандидатстване, оценка, подбор на потребители и персонал както и обучение на изпълнителите на услугата.
Необходимите документи за кандидатстване вижте ТУК.
#тагове:

НАЙ-НОВИ: