Областният управител ще се срещне утре с кметове заради проблема с комарите в дунавските общини

03.07.2019 14:03

Проблемът с комарите в крайдунавските региони на територията на област Плевен бе тема на работна среща в кабинета на областния управител Мирослав Петров. На нея присъстваха д-р Атанас Гарев-директор на РЗИ-Плевен, д-р Даков и д-р Цонков от РЗИ и заместник-областният управител д-р Красимир Трифонов.

„В областна администрация получаваме много сигнали за тежкото положение, създало се в следствие на повишената популация на комарите. Получаваме писма от кметове, от Асоциацията на крайдунавските общини, от граждани. И това е поводът да инициирам тази работна среща”, каза областният управител Мирослав Петров.

От Районната здравна инспекция заявиха, че още през февруари са издадени предписания до кметовете на общините за извършване на дезакаризация, дератизация и пръскане срещу комари. Ангажимент на местната власт е да осигури и приложи наземна обработка в населените места, като тези разходи би следвало да са предварително заложи в общинските бюджети, подчертаха от РЗИ- Плевен. На срещата стана ясно, че положението допълнително се утежнява от завишената популация на насекомите тази година, за което благоприятстват топлото време и широките разливни зони, заблатени места и тревистата и горска растителност в близост до тях.

Утре областният управител Мирослав Петров ще се срещне с кметовете на населени места в крайдунавския регион на територията на област Плевен, за да чуе от първо лице какви са предприетите до момента мерки, обемите и честотата на извършваната обработка против комари и да обсъди с тях възможности за овладяване на ситуацията.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: