В 4 села от област Плевен ще евтаназират животни заради африканска чума по свинете

03.07.2019 16:27

В 4 села от област Плевен ще бъдат евтаназирани животни заради установени случаи на африканска чума по свинете. Това стана ясно днес по време на извънредното заседание на Областната епизоотична комисия. В нея участваха областният управител Мирослав Петров, заместникът му д-р Красимир Трифонов, директорът на Областната агенция по безопасност на храните д-р Иван Йорданов, кметове на общини и представители на ангажирани с проблема институции.

В село Жернов са регистрирани болни животни, но селата Евлогиево, Муселиево и Въбел попадат в зоната за извършване на евтаназия като предпазна мярка за спиране разпространението на заразата.

От Агенцията по храните поискаха съдействие за загробването на евтанизирани животни, при които е установено заболяването. Стана ясно, че траповете за заравяне на животните трябва да са в съответното населено място, където има болни животни.

Евтаназирането ще се проведе утре сутринта като съдействие на инспекторите ще окаже и полицията. Началото ще бъде от село Жернов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: