Танцьорите от ФТК „Българско хоро“ – Плевен разлюляха Адриатическото крайбрежие (галерия)

02.07.2019 16:10

Вълнуващо пътуване до един от най-популярните и предпочитани от туристите италиански морски курорти – Лидо ди Йезоло, беляза последните дни от изключително успешния творчески сезон за Фолклорен танцов клуб „Българско хоро“ – Плевен с ръководители Олга и Минко Мустакови. Плевенчани се завърнаха от лазурното Адриатическо крайбрежие, където взеха участие в Международния фолклорен фестивал „Лидо ди Йезоло“. Събитието, включено в богатата лятна културна програма, организирана от местната администрация, събра на откритата сцена на „Piazza del Granatiere“ състави от България, Полша, Чехия, Словакия и Литва. Любопитна подробност е, че представител на прибалтийската република бе Държавният ансамбъл за песни и танци „Лиетува“, водещ началото си от 1940 г. и включващ професионални танцьори, оркестър с национални инструменти и хор.

Фестивалът се превърна в истински празник за жителите и гостите на Йезоло, които в продължение на близо четири часа станаха свидетели на феерия от пъстри автентични носии, красиви фолклорни напеви и темпераментни танцови изпълнения от различни кътчета на Стария континент. За участието си в Италия ФТК „Българско хоро“ – Плевен бе подготвил постановката „Пролетно настроение“ от Северняшката фолклорна област, както и шопския танц „На мегдана“. Изпълненията на плевенчани не оставиха публиката равнодушна и макар и непознат за нея българският фолклор докосна сърцата, както на зрителите, така и на участниците във фестивала от другите европейски държави. За представянето си ФТК „Българско хоро“ получи красив плакет, който вече стои във витрината на клуба до останалите многобройни награди, завоювани в България и зад граница.

На първо място искаме да благодарим на танцьорите ни, които преодоляха умората от дългия път и за пореден път защитиха достойно името на клуба и на град Плевен, споделиха ръководителите на ФТК „Българско хоро“ Олга и Минко Мустакови. За никого не е тайна, че фолклорът е визитката на страната ни пред света и за нас е чест и гордост, че имаме възможност да го прославяме на подобни форуми – още повече редом с утвърдени професионални ансамбли, като участниците от Литва, например, допълниха те. Ръководителите на плевенския клуб не скриха, че отличното представяне в Лидо ди Йезоло е и най-хубавият подарък за 11-ия рожден ден на клуба, който ще бъде отбелязан на 5 юли.

По време на италианската си визита плевенчани имаха възможност да се насладят и на заслужена почивка на прекрасния – дълъг 15 километра, плаж в Лидо ди Йезоло, на очарователния Триест, както и на вълнуваща екскурзия до неповторимата Венеция.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: