Бивш окръжен прокурор от Плевен оправдан по обвинения за оказан натиск на свидетел по делото „Октопод“

01.07.2019 12:51

Бившият окръжен прокурор от Плевен Димитър Захариев е напълно невинен по делото за принуда, незаконно държане на оръжие и на заглушител за телефони. За това информира днес lex.bg. 

Решението е на Софийския апелативен съд, като отмени присъдата на първата инстанция, с която Захариев беше осъден условно на 2 години затвор за държането на оръжията и заглушителя и го оправда напълно. Основното обвинение срещу него обаче беше за това, че е принуждавал основния свидетел по делото „Октопод“ Георги Цветанов да се отрече от показанията си и да даде нови, в които пък да набеди тогавашния наблюдаващ прокурор Светлозар Костов, че го е карал да лъжесвидетелства.

По това обвинение и градският съд, и апелативният са категорични, че няма доказателства и Захариев беше оправдан, а свидетелят Цветанов почина в катастрофа преди дори да даде показания по това дело.

Според прокуратурата Захариев и Цветанов са се срещали няколко пъти, като срещите им били записвани – първо от свидетеля, а след това и със специални разузнавателни средства. В тях тогавашният прокурор заплашвал Цветанов, че ще му бъдат повдигнати обвинения, включително за убийство, ще бъде арестуван, ще бъдат разбити бизнесът и животът му, а основният подсъдим по делото „Октопод“ Алексей Петров ще го преследва, ако не даде показания срещу Светлозар Костов. По този начин Захариев се надявал да заеме мястото на Костов, който беше шеф на Специализираната прокуратура или да стане окръжен прокурор на Плевен.

Пред втората инстанция прокуратурата настояваше Димитър Захариев да бъде признат за виновен по всички обвинения и наказанието му да бъде увеличено до 4 години затвор, което означава и да е ефективно.

И двете инстанции подчертават, че единствените доказателства с отношение към обвинението за принуда са показанията на други двама свидетели, които обаче само преразказват какво им бил разказал Цветанов. Такива производни доказателства, според съда са допустими, но в случая не са достатъчни.

„Следва обаче да се подчертае, че от добросъвестното възпроизвеждане от страна на двамата свидетели на това, което им е станало известно, съвсем не произтича безусловен извод, че Цветанов им е казал истината“, пише в присъдата на САС.

Относно обвинението за оръжията, съдът е изяснил, че Захариев е имал каса за съхранението им, а разследващите са ги открили в раница в багажника на колата му. Апелативният съд приема, че в случая оръжията са били временно извадени и подсъдимият е изпълнил задължението си да ги опази, след като ги е прибрал в раница и в багажника на колата.

Присъдата не е окончателна и прокуратурата може да я протестира пред Върховния касационен съд.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: