Със симулативен съдебен процес приключи съвместната работа между СУ „Крум Попов”и  Районен съд – Левски

01.07.2019 11:12

Със симулативен съдебен процес приключи съвместната работа между Средно училище „Крум Попов“ – Левски и Районен съд – Левски по образователната програма, реализирана от Висшия съдебен съвет (ВСС) и Министерството на образованието и науката (МОН) „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ за учебната 2018-2019 година. За това информират от Пресцентъра  РС – Левски.

Образователната програма стартира като пилотна през 2014 г. в резултат на подписано споразумение между ВСС и МОН и е насочена към формиране на правна грамотност и култура сред учениците, към повишаване степента на доверието им в съдебната власт и към спазване на законите. Програмата цели да провокира и насочи вниманието на младите хора към осъзнаване значението на държавността и законността, към справедливост в социалното общуване и утвърждаване култура на толерантност.

В ролите на съдия, прокурор, адвокат, вещо лице, свидетели, подсъдим, секретар и съдебни заседатели влязоха учениците от VІІІБ клас Пламен Крумов, Магдалена Рачева, Александрос Иванов, Радостин Насков, Христо Методиев, Теодора Веселинова, Крум Атанасов, Ясен Христов, Мариета Иванова и Тихомир Бернаров. В съдебната зала на районния съд, в присъствието на техни съученици и учители, на председателя на съда, на магистрати и съдебни служители, учениците представиха наказателен процес – дело за убийство, което завърши с осъдителна присъда.

Всички учeници бяха наградени с предметни награди и удостоверения от председателя на Районен съд Левски – съдия Палмира Атанасова, която даде висока оценка на професионализма и старанието на участниците и им пожела бъдещи успехи. Класният ръководител Магдалена Петрова и директорът на СУ „Кр. Попов“ Валентина Дженева изразиха удовлетвореност от съвместната работа по образователната програма и желание за продължаване на инициативата, имаща за цел повишаване на информираността на учениците за структурата, функциите и значението на съдебната власт в България.

Снимки: Районен съд – Левски

#тагове:

НАЙ-НОВИ: