Фестивалът „Шарено петле” за втора година ще направи по-шарен културния живот на Плевен

26.06.2019 12:51

11 спектакли и арт ателие за деца за изработване на кукли от прежда са включени в програмата на второто издание на фестивала за куклено изкуство „Шарено петле“. Това обявиха днес на пресконференция директорът на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ Васил Василев, Стефка Григорова, началник на отдел „Култура“ в Община Плевен, Калина Вагенщайн, селекционер на фестивала.

Откриването на „Шарено петле“ ще е на 4 юли от 18 часа с представлението „Фолклорна магия“ пред театъра. В следващите дни до 8 юли в рамките на фестивала плевенчани и гостите на града ще могат да посетят представления за всички възрасти като повечето от тях са участвали в международни фестивали.

Васил Василев подчерта, че тази година освен 100 години от създаването на плевенския театър, се отбелязват и 60 години куклено изкуство в Плевен. През последните години Община Плевен и Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ гледат в една посока при реализирането на различни събития, каквото е фестивалът „Шарено петле“, подчерта Стефка Григорова.

Кукленото изкуство се развива във всички посоки и обхваща най-различни изразни средства, то вече е предназначено за всички възрасти, коментира Калина Вагенщайн. Тя добави, че представления няма да се отменят при лошо време, ако е планирано те да се състоят на открито, а ще бъдат вътре в театъра. Калина Вагенщайн призова родителите да обръщат внимание на това дали избраното от тях представление е подходящо за деца и на каква възраст преди да го посетят.

На пресконференцията днес бе и Християн Бакалов, който ще представи в последните два дни на фестивала перформативната инсталация „Чисто“. Това е артистичен експеримент, който съчетава визуално изкуство, движенчески театър и пърформанс, разкри Бакалов. Решилите да видят инсталацията стават участници в нея като е предвидено на всеки 10 мин. да се пускат по двама зрители. Затова и „Чисто“ има две дати по време на фестивала на 7 юли от 12 до 18 часа и на 8 юли от 14 до 20 часа.

Входът за представленията на „Шарено петле“ ще е безплатен, но трябва да се вземат предварително покани от касата на театъра. Това ще е възможно още от днес след 17 часа.

Всичко за фестивала и за спектаклите по дни можете да научавате ТУК.

Ето и пълната програма на фестивала:

#тагове:

НАЙ-НОВИ: