Изложба ще разкаже за занаятчийското минало на Плевен

26.06.2019 8:29

Днес в отдел „Държавен архив” – Плевен ще бъде открита изложба, която ще разкрие занаятчийското минало на града ни и връзките му с други утвърдени занаятчийски центрове.

От фондовете на Държавен архив – Ловеч ще бъдат показани албуми от първото и второто Национално изложение на художествените занаяти и изкуства в с. Орешак както и снимки от личните фондове на тетевенската майсторка-тъкачка на художествени тъкани Мария Енчева и майстора-медникар Найден Дудев от Троян, участвали със свои произведения в него. Могат да се видят автентични майсторски свидетелства по кожарство и обущарство, издадени от Русенската търговско-индустриална камара както и личен бележник с рецепти за обработване на кожи на ловешкия учител и общественик Васил Вишневин. Ще бъдат показани още снимки на участнички в курса по изработване на брюкселска дантела, организиран от Ловешкото женско дружество “Благодетел”, а също и снимки на ученици от Държавното кожарско училище в Ловеч и училището по керамика в Троян и др.

От фондовете на Плевенския държавен архив ще видите албум с мостри от ютени и конопени конци, мостри на платове от Анонимното акционерно дружество “Кайлъшка долина“, списък на занаятчиите по браншове в нашия град от 1941 г., снимка от личния фонд на Иван Павлов – общественик от с. Обнова на занаятчии бъчвари. Снимка от личния фонд на учителя Калчо Хаджиминев от 1926 г. от кожухарската работилница на баща му.

Изложбата ще бъде открита в сградата на отдел „Държавен архив“ – Плевен от 11:30 часа. Ще е отворена за посещение до края на деня.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: