Малки художници донесоха пъстро настроение в Тръстеник по време на Биеналето на детската рисунка

25.06.2019 12:19

Завърши 18-то национално Биенале на детската рисунка, проведено под мотото „Цветни мечти”,което бе вплетено в Общинската декада на културата и изкуството в Тръстеник.

В рамките на три дни  от 22 до 24 юни Тръстеник оживя от детските гласчета и пъстрите рисунки на деца от цяла България.

18-то Биенале на детската рисунка се организира от НЧ „Неофит Рилски-1872”-гр.Тръстеник и се проведе под патронажа и изключителното съдействие на кмета на община Долна Митрополия Поля Цоновска.

Домакин на биеналето бе Школата по изобразително изкуство при читалището с ръководител Ани Малоселска. Откриването на Биеналето започна с концертна програма от финалния концерт на VIII-та  Общинската декада на културата и изкуството в Тръстеник. След това в централното фойае на читалището бе открита изложбата, съставена от рисунки, получили 1 място от журирането.

В Биеналето учадстваха 48 деца заедно със своите ръководители от 24 населени места, а общия брой на пристигналите рисунки е 160. Всички тези участници бяха настанени по домовете на хора от града, които посрещнаха с голямо желание малките творци.

На втория ден от Биеналето малките художници рисуваха на брега на р.Дунав, където се проведе пленер на открито. Там те бяха посрещнати от директора на ОЦИДЗИ Иво Джокин, от изпълнителния директор на  на Басейнова дирекция – Плевен инж.Петър Димитров, който връчи на участниците грамоти „Приятел на природата” и малки подаръчета, както и официалния представител на Кока-кола ХБК България АД във връзка с дните на река Дунав, който осигури  вода за това мероприятие.

Рисунките от пленера вечерта бяха подредени от самите участници на импровизирана изложба. Изказаха се впечатления, обмениха се идеи и техники. След това малките худжници бяха поканени в салона на читалището за най-вълнуващия момент -връчването на грамотите за първо място. Председателят на Общински съвет -Долна Митрополия Петър Петров поздрави всички в залата и пожела нови творчески успехи в прекрасното начинание. Изпълнени с радост малките художници гордо се качиха на сцената и приеха своите заслужени грамоти.

На третия ден всички участници организирано посетиха забележителности на Плевен, след което щастливи отпътуваха за родните си места.

И въпреки трудните времена, в които живеем, тези дни на детската рисунка ще останат незабравими за гости и домакини, защото пъстротата, фантазиите цветните мечти и уменията на младите художници от България  за пореден път доказаха необходимостта от тази миниасамблея, център на която е град Тръстеник.

Снимки и информация: НЧ „Неофит Рилски-1872” – гр.Тръстеник

#тагове:

НАЙ-НОВИ: