Средства за закупуването на 14 електробуса ще получи Плевен

24.06.2019 15:41

15 млн. лв. ще получи Плевен за разширяване на автопарка на „Тролейбусен транспорт“ с 14 електробуса. Това съобщи днес на оперативка в Общината зам.-кметът Стефан Милев. Той уточни, че в петък е получен отговор от Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“, че Плевен ще получи не исканите 7,6 млн. лв., а двойно повече – 15 млн. лв. Ще припомним, че Община Плевен ще кандидатства за сключване на споразумение за подготовката на проект „Утвърждаване на екологосъобразния обществен електротранспорт в Плевен” в партньорство с „Тролейбусен транспорт” ЕООД – Плевен. Проектът ще бъде разработен по процедура „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух” по приоритетна ос 5 „Подобряване качеството на атмосферния въздух” на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.”.

В средствата, които ще бъдат отпуснати, са включени и такива за закупуване на зарядни станции за електробусите. Планира се тези нови ековозила да покрият транспортни маршрути в Плевен, които сега няма как да бъдат обхванати от тролеите като в Индустриалната зона на града.

След реализация на проекта, Плевен ще затвърди мястото си на първи и единствен в страната с изцяло екологично чист масов градски обществен транспорт с нулеви вредни емисии.

Срокът за кандидатстване е до 30.08.2019 год., а в тази процедура Община Плевен е посочена като конкретен бенефициент. Надяваме се да бъдем одобрени до края на годината и да стартираме изпълнението на проекта от 2020 г., подчерта Милев.

Снимката е илюстративна

#тагове:

НАЙ-НОВИ: