Малки художници пристигат в Тръстеник за Биенале на детската рисунка

21.06.2019 16:25

Народно читалище „Неофит Рилски-1872”-гр.Тръстеник организира 18-то национално Биенале на детската рисунка под наслов „Цветни мечти” от  22 до 24 юни. То се провежда под патронажа на кмета на община Долна Митрополия Поля Цоновска.

Биеналето за читалището се превърна в традиция, а с времето се доказа като школа за малките художници и техните ръководители. Основоположник е Георги Ананиев -учител по рисуване и ръководител на кръжок по рисуване от 1964г. Той организира първото биенале на детската рисунка  през 1983 г. Негов продължител е ръководителят на Школата по изобразително изкуство при читалището Ани Малоселска.

Според регламента могат да участват в биеналето деца от 7 до 15 г. След пристигането на рисунките следва журиране. Право на участие в биеналето имат всички деца получили първо място придружени от своите ръководители.

За тазгодишното издание пристигнаха за участие 160 рисунки от 24 селища от цялата страна. Компетентно жури класира 48 деца с първо място. След което те потвърждават своето участие в биеналето. Три дни малките творци ще гостуват в Тръстеник и ще бъдат настанени от домакините по домовете на хората на града.

Първият ден на биеналето ще съвпадне с последния на Общинската декада на културата и изкуството в град Тръстеник. По програма децата ще бъдат посрещнати с концерт от Декадата и тържествено откриване на изложба на отличените участници, след което ще има детско веселие. На втория ден ще се проведе пленер по рисуване на брега на р.Дунав. Там ще се проведе и една методична среща между всичките 24 ръководители. След това ще бъде наредена изложба от рисунките  пред читалището.

Вечерта следва концерт  от читалищни колективи, по време на който ще бъдат връчени тържествено от кмета на общината грамотите за първо място на участниците.

За всички участници, домакини, гости, жители Биеналето е прекрасно преживяване, изпълнено с емоции, усмивки и цветни мечти, запечатени върху белия лист. Биеналето е школа за малки и големи  таланти.

Информация: НЧ „Неофит Рилски-1872”-гр. Тръстеник

#тагове:

НАЙ-НОВИ: