Област Плевен убедително се утвърждава, като един от центровете на кинологията в България

17.06.2019 17:57

Отлични впечатления сред гости и участници от страната и чужбина е оставила специализираната киноложка изложба за българско овчарско куче, както и други породи кучета, проведена в парк „Кайлъка“ на 1 юни. Това научаваме от д-р Георги Илиев, главен отговорник по селекцията в Киноложки клуб за българско овчарско куче “Кайлъка“ – Плевен и специалист във Ветеринарна клиника „ИДА – ВЕТ“ – Плевен. В проявата, организирана от местния клуб с генерални спонсори ветеринарната клиника и фирма „Възраждане – Касис“ – Ловеч – изключителен представител на „Bayer“ за България, взеха участие 120 кучета от 27 породи. Международният съдия от Латвия Майя Линник отсъди всички породи кучета, невключващи българските, за които пък тежката си дума казаха съдии от Пловдив и Перник. Спонсорите подсигуриха много награди за всички участници, а победителите в отделните класове получиха по един чувал гранулирана храна, подсигурена от Ветеринарна клиника „ИДА – ВЕТ“ – Плевен, медали и купи.

Тенденцията е на територията на Плевен да се регистрира киноложко дружество, което да започне да работи съвместно с международния съдия Майя Линник, която е член на най-голямата частна киноложка организация в Русия, разкри д-р Георги Илиев, допълвайки, че членовете на тази организация са милиони по целия свят. Ветеринарният специалист сподели, че към момента плевенският клуб има 25 членове, като акцентът е българското овчарско куче. Първоначално ни обедини тази порода, но впоследствие се оказа, че кинологията в Плевен е на много високо ниво, като своето възхищение от качествата на животните не скри и нашият гост-съдия от Латвия, каза д-р Илиев. Майя Линник е останала приятно изненадана и от факта, че участие в киноложката изложба в „Кайлъка“ са взели кучета от 27 породи, което се случва много рядко дори и в големите държави с традиции в областта на кинологията.

По думите на д-р Георги Илиев, идеята е всяка година през май месец – в рамките на Празника на Плевен, да се организира киноложка изложба с цел популяризиране на българската кинология. Работим много добре с Клуба за средноазиатска овчарка, който в края на юни, когато са празниците на Милковица, също организира киноложка изложба, на която са ни поканили да участваме, разкри той. Проявите ще продължат и наесен, когато ловната дружинка в Долни Луковит е планирала да организира изложба със съдействието на плевенския клуб. Според д-р Илиев, област Плевен убедително е започнала да се утвърждава, като киноложки център, а важна роля затова има и дейността на Ветеринарна клиника „ИДА – ВЕТ“ – Плевен. „Наскоро в клиниката ни гостуваха наши колеги от Сърбия, които останаха изключително приятно изненадани от видяното. Те не скриха, че клиниката е сред малкото такива на Балканския полуостров и като материална база, и като специалисти“, сподели още ветеринарният лекар.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: