Малчугани от ДГ „Знаме на мира” – Белене и техните родители участваха в „приказен” проект

16.06.2019 15:31

„The world in my stоry bag” е eТwinning проект, проведен в ДГ „Знаме на мира” – Белене. В него участваха деца, родители и учители от детски градини от  Турция, България, Италия и Румъния, информира старши учител Стефка Павлова.

Проектът е вдъхновен от кампанията за насърчаване на четенето.

Предучилищното образование е важна стъпка за придобиване на навици за четене. За да могат децата да придобият навици за четене, те трябва да растат с книгите. Родителите искат децата им да заобичат книгите, но нямат време да  им четат. Благодарение на проекта в  eТwinning „The world in my stоry bag”, родителите получиха възможност да четат на децата в детската градина, да съчиняват заедно нови приказки, да правят салата от приказки, да ги разбъркват и да получават нови приказки, да правят илюстрации на приказките.

Това бе един интересен и иновативен проект, в който деца и родители работиха заедно за развитие на интереса на децата към книгите и за възможността да развият таланта си в различни начини за  съчиняване на приказки, подчертава Стефка Павлова.

Проведена е и онлайн среща, на която децата пяха песни за книгите на различни езици, споделяха своите илюстрации с партньорите от четирите държави. Създадени са и общи продукти – филм и електронна книга с QR кодове на филми, направени от  всеки партньор, включващ три приказки, прочетени или разказани от родителите за децата.

С участието си в проекта децата научиха нови приказки, прочетени или разказани от техните майки, намериха нови приятели и повишиха интереса си към книгите, научиха се да съчиняват приказки и да работят в малки групи.

Благодаря на всички родители, които с желание идваха и четоха на децата. Благодаря и на тези родители, които нямаха възможност да дойдат, но ни изпратиха книги и илюстрации, на които децата много се радваха. Те разбраха, че книгите са свещени, прозорец към света и ние трябва да ги пазим, за да ни служат по –дълго!, казва още Стефка Павлова.

Снимки: Детска градина „Знаме на мира”, гр. Белене

#тагове:

НАЙ-НОВИ: