ПГМЕТ – Плевен по пътя на дуалното образование

14.06.2019 12:30

На 11-12.06.2019 г. в гр. София се състоя Втората национална конференция за дуално образование под мотото „Дуалното образование – път на възможностите“. Във форума участваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, посланикът на Швейцария в България Н.Пр. Мюриел Берсе-Коен, Петя Евтимова, ръководител на проект ДОМИНО, представители на фирми, търговско-промишлени камари, учебни заведения от България и Швейцария. Професионална гимназия по механоелектротехника бе представена от директора, инж. Цветелина Стойкова.

На заключителната церемония по закриване на конференцията посланичката на Швейцария Мюриел Берсе Коен, заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова и заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова връчиха награди на фирми, търговски камари и професионални гимназии за приноса им за въвеждането на дуалното образование по българо-швейцарския проект ДОМИНО. Подобни отличия се връчват за първи път.

Отличените получиха грамота и предметна награда – символ на доминото, изработена от Антон Георгиев, учител от Професионална гимназия по механоелектротехника – гр. Плевен.

За принос към дуалното образование у нас в категория „Бизнес“ бяха отличени фирма „АС-ДС“ ЕООД като „фирма с най-голям брой ученици-стажанти в дуалното обучение на трудов договор спрямо общия брой работещи“/представител г-н Димитър Данков/.

и „ЧЕЗ Разпределение България“ АД за „фирма с най-добри социални придобивки за учениците в дуална форма на обучение“ /представител г-жа Евгения Накова/.

ПГМЕТ – гр. Плевен е първото училище в Северозападна България включило се в проект ДОМИНО и въвело дуално обучение през учебната 2016/2017 година по специалността „Електрообзавеждане на производството“, професия „Електротехник“. Учениците са 14 на брой и през настоящата учебна година единадесетокласниците вече прилагат наученото в реална работна среда. Фирми-работодатели за младежите по проекта са „ЧЕЗ Разпределение България“ ЕАД, „Ваптех“ ООД и „АС-ДС“ ЕООД.

За учебната 2017/2018 година ПГ по механоелектротехника – Плевен реализира прием в още две паралелки в дуална форма – 14 ученици по специалността „Електрообзавеждане на производството“ (проект ДОМИНО), 13 ученици по специалността „Микропроцесорна техника“ – 9 клас и 7 ученици по специалността „Машини и системи с ЦПУ“ (проект ДОМИНО) – 8 клас.

За учебната 2018/2019 година отново бе реализиран прием на 8 ученици по специалността „Машини и системи с ЦПУ“, а партньорски договори бяха сключени с фирмите „Метални конструкции – Плевен“ ЕАД, „Електроника и софтуер“ ЕООД и „УниПОС“.

С финансовата подкрепа на бизнеса през настоящата учебна година започна обновяване на съществуващите и изграждане на нови лаборатории и работилници за провеждане на учебни практики.

За новата учебна 2019/2020 година ПГМЕТ – Плевен предлага на седмокласниците възможността за обучение в дневна форма по специалностите „Компютърна техника и технологии“ и „Системно програмиране“ и отново прием по две вече традиционни специалности в дуална форма – „Електрообзавеждане на производството“ и „Машини и системи с ЦПУ“.

Специфичното при дуалното обучение е:

  • гарантираната месечна стипендия за учениците от първи гимназиален етап 8-10 клас;
  • три дни обучение в училище и два дни работа в реална работна среда по трудов договор и заплащане на отработените от учениците часове в размер на 90% от минималната работна заплата ежемесечно в 11 клас;
  • два дни обучение в училище и три дни работа в реална работна среда по посочените по-горе условия в 12 клас.

Зрелостниците получават възможност за трудова реализация във фирмите-партньори при показани от тях професионални знания и умения или продължаване на образованието във висши учебни заведения.

Мотото на обучението в ПГ по механоелектротехника е „Учим – работейки, работим – учейки!“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: