249 нарушения в селското стопанство открити в Плевенско, четирима са били работниците без договор

13.06.2019 17:16

249 нарушения при 64 проверки за първите пет месеца на годината са констатирали от Инспекцията по труда в Плевен в областта на селското стопанство, основно в растениевъдството. Сред фрапиращите нарушения е и наемането на четирима работници без писмени трудови договори.

От Инспекцията по труда в Плевен добавят, че със затопляне на времето и активизиране на работата по полето ще бъде засилен контролът върху земеделските производители. Акцент ще е наемането на сезонни работници съгласно закона. Еднодневните трудови договори са само един от начините за наемане на работна ръка.

Инспекцията по труда полага усилия за облекчаване администрирането на еднодневните трудови договори. Надграден е софтуерът за предоставяне на образците на еднодневни договори с цел същите да бъдат предоставяни онлайн по всяко време, дори и извън работното време на администрацията. Създадена е възможност за директно генериране на данни за вече наети работници, както и е разработен калкулатор, който изчислява дължимата сума за данъци и осигуровки за сметка на наетото лице и нетното възнаграждeние, което трябва да получи.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: