Започнаха празниците на изкуствата в Левски в памет на Георги Парцалев

12.06.2019 13:05

Град Левски си спомня с любов за големия български актьор, направил  своите първи стъпки към голямата сцена в Левски. С уникалния си талант и човешко обаяние той и днес живее в сърцата на поколения българи. За четиринадесета поредна година дните около рождения ден на големия  Парцалев  – 16 юни, се превръщат в празник.

Председателят на настоятелството при НЧ „Георги Парцалев-1901” Силвия Йорданова приветства с „добре дошли” всички, дошли да съпреживеят магията на изкуството и представи проявите в програмата от 11 до 16 юни Празниците на изкуствата „Парцалев 2019” бяха открити с комедийния спектакъл „Депутатски страсти” – интересен прочит на комедията „Ходи гола”от Жорж Фейдо написана преди повече от 100години. Комедията на Антон Тонев с режисьор и автор на текста песните Георги Низамов /режисьор, актьор и певец по душа/ е по проект: Социално предприятие Арт Академия за театрални и приложни изкуства” по ОП “Развитие на човешките ресурси. По процедура BG05M9OP001-2.010 Развитие на социалното предприемачество.

Публиката в препълнения салон на читалището видя комедиен фарс на злободневни въпроси. Въпроси, които и днес търсят правилния отговор, въпроси поставени с прекрасното превъплащение на изявените наши  актьори: Любен Чаталов, Симеон Владов, Красимира Демирова, Антон Тонев -Тони, Жоро Низамов.

Артистите за Георги Парцалев

Любен Чаталов,известния  български актьор с роли в 50 български филма и  специално участие в спектакъла, за Парцалев: „Той мечтаеше да изиграе Дон Кихот и неговият образ щеше да бъде фантастичен, но не се намери тогава такъв смел режисьор…В последния му филм „Под игото” бяхме даже в една гримьорна в киноцентъра, после пътувахме, той не беше добре…аз оттогава го познавам. Беше един много щедър човек. Не беше задължително да го харесваш за да бъде добър към тебе. Той ми каза,че са го канили да бъде 80 пъти кум, защото можеше да уреди тогава хладилник ,цветен телевизор…и те го канеха , а на него това му доставяше удоволствие…”

Актрисата Красимира Демирова е имала щастието да снима с Парцалев една приказка за два снимачни дни. Да го види тъжен и интровертен ,като студентка ,противно на очакванията и тогава, когато решил да почерпи. „Георги Парцалев е големият Дон Кихот на българската сатира, няма по-голям. Той имаше чаплинското в себе си. Докато те разсмива може да пуснеш сълза …С това е велик !”, каза актрисата обещала си да играе в негова памет.

Известения рок-музикант, създател и двигател на популярната банда “Спринт” Пейо Пеев дойде в родния град на Парцалев в качеството си на продуцент :„Аз имам честта да се познавам лично с Георги Парцалев.През 1975/76 г пътувахме много в една програма с група „Импулс” Георги Парцалев и Стоянка Мутафова и обиколихме  страната. Вечер след концерти той ни е разказвал за родния си Левски, за ученическите години …Където и да отидехме в България всички го посрещаха …тогава беше Тодор Жевков, повече от Тодор Жевков. Навсякъде го чакаха.

Не бяха го направили заслужил и народен артист , а други негови колеги бяха станали,  и ние го питахме: „Бате Жоро ти кога ще станеш народен ?А той: А, бе ,защо ми е да ставам народа ме харесва , аз съм народен.”.

Снимки и информация: Община Левски

#тагове:

НАЙ-НОВИ: