Архивът в Плевен отличи свои дарители, читатели и приятели

11.06.2019 10:29

Международният ден на архивите – 9 юни, по традиция бе отбелязан в Държавен архив – Плевен. Гостите там бяха приветствани от началника на плевенския Архив Маринела Йорданова, която сподели, че денят се чества от 2007 г., а през тази година мотото е „Проектиране на архивите през 21-ви век“.

На събитието бяха връчени грамоти за „Читател за 2018 г.“, „Дарител за 2018 г.“ и „Приятел на Архива за 2018 г.“. С най-много посещения за „Читател на 2018 г.“ с благодарствена грамота бе отличена проф. Пенка Абрашева – дългогодишен научен работник в Института по лозарство и винарство в Плевен. „Дарител за 2018 г.“ на Държавен архив – Плевен пък стана историкът Красимир Петров, а грамотата за „Приятел на Архива за 2018 г.“ получи Силвия Маринова – ученичка в 11 клас на Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ – Плевен. Тя е прекарала шест месеца като доброволец в Архива, а в момента заедно с екипа на институцията работи по проект за Наградата на херцога на Единбург.

Освен грамотите, номинираните получиха и като подарък албума „България и Европа“, изготвен през миналата година от Държавна агенция „Архиви“ по повод председателството на страната ни на Съвета на Европейския съюз. На вниманието на гостите в Архива бе представена изложба с оригинални архивни документи на дарителите.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: