Нора Рашева девета на Европейското индивидуално училищно първенство по класически шах в Румъния

10.06.2019 8:16

На девето място се класира Нора Рашева на Европейското индивидуално училищно първенство по класически шахмат в Румъния. Нора участва в групата момичета до 11 години като шампионка на България на ДИУП и стартира под номер 4 с международен рейтинг 1475. След множество пропуски в борбата за медал нашата състезателка финишира с 4,5 точки от 9 възможни и се нареди 9-та от 23 участнички. Тя записа три победи, три загуби и три ремита в партиите срещу представителки на Русия, Грузия, Украйна, Беларус, Босна и Херцеговина и Турция.
Конкуренцията и беше силна, срещите – равностойни и дълги, с продължителност над 4 часа и с много поучителни моменти в тях. Нора не успя да се пребори за така желаното призово място, но сподели, че сега е по-амбицирана отвсякога. На Европейския училищен шампионат тя представи България и своето училище – ОУ „Валери Петров“ Плевен.
Състезанието се проведе в Мамая от 31 май до 8 юни с участието на 12 българчета, повечето от които победители на Държавното училищно първенство в Добрич в началото на май. Тяхното участие бе финансово обезпечено от МОН, с което БФШ 1928 сътрудничи за втора поредна година.
Голяма радост за България донесе Петя Караиванова от София, която стана шампионка във възрастова група момичета до 13 години. В нейна чест на награждаването се чу българския химн. Чудесно е и представянето на най-малкия състезател на България Калоян Пантев, който спечели сребърен медал при момчетата до 7 години.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: