Красотата на природата пресъздадена в скулптурите в дърво на Антон Георгиев /снимки/

09.06.2019 9:44

За себе си Антон Георгиев казва, че е скулптор, работи с дърво и прави спиращи дъха скулптури в дърво – така той нарича творбите си. Роден е в Плевен, завършва художественото училище в Трявна, специалност „Дърворезба” и след това НХА – специалност „Резба” при доц. Роберт Цанев. Работил е няколко години и керамика, но скулптурата в дърво е това, което не го оставя и до днес, провокира го да създава триизмерни твoрби от дърво, които привличат публиката със своята модерност.

От 2015 г. участва в общи изложби, има и три самостоятелни в Трявна като последната „Притчи в дърво” бе открита в началото на май. Антон е и учител по изобразително изкуство. Преподава в ПГМЕТ – Плевен. Има и още една страст – рок музиката. Вокалист е на група „Ер Голям”.

Първият допир на Антон с изкуството е от ученическите години. Посещава кръжок при Красимир Вътков, където работи предимно с глина. Има дори и спечелена награда за участие в международен творчески лагер в Обзор.

В годините започнах да работя в една по-екзистенциална сфера на дървопластиката, споделя Антон. Постепенно се обръща към природата и формите, които тя създава. Изложбите му напомнят градини от цветя с пърхащи пепруди и птици, сякаш попадаш в един различен свят от дърво и метал. Виждаш пред себе си в уголемени форми макове, кукуряк, глухарче, пъстри пеперуди, водно конче. Ние никога не обръщаме внимание на малките неща, сътворени от природата, а аз ги пресъздавам в една уголемена форма, за да можем някак да се докоснем до това съвършенство, добавя авторът. И посочва, че една от сериите му скулптури в дърво е посветена на мравките. Те също са част от греха на Адам и Ева, вкусили от забранения плод,тъй като паднала на земята отхапаната ябълка била изядена от мравките, които пък на свой ред били наказани от Бог да се трудят неуморно. Затова и една от творбите на Антон се казва „Забраненият плод”.

Разбрани ли са творците днес? На този въпрос Антон е категоричен, че художникът, творецът въобще не бива да бъде поставян в кула като нещо свещено, защото така се отдалечава от хората. За мен е важно да има връзка между публика и автор, хората да разпознават изкуството чрез творбите му. Според Антон проблем в българското изкуство днес е, че се залага на повтаряне на творби и автори от 30-те години на 20 век. Това не води до развитие. Антон е категоричен, че трябва да се помнят класиците, но и да се забелязват новите автори. Обществото ни все още не може да се отърси от предразсъдъците си, а това влияе и върху изкуството, казва младият автор.

Позитивизъм – това иска да предаде Антон на хората, които виждат творбите му. Искам да им дам миг щастие във всичкото това напрежение, споделя творецът.

За своите скулптури в дърво Антон казва, че се раждат първо в ума му. Рядко прави скици, взема дървото и започва да работи. Всяко едно дърво обаче има свои специфични качества и когато то бъде обработено те се виждат. Напоследък често допълва скулптурите си с метал. Според Антон това придава друга естетика и творбите стават различни като внушение.

Новата тема, в която вече замисля Антон да работи серия от скулптури, е най-старата – за любовта. Тя е вечна, важна е за всички….Вижте днес как човешките отношения изчезват, телефоните заменят контактите с хората и ние ставаме роби.

Възможност да видите една малка част от творбите на Антон е предстояща обща изложба на на секция „Дърворезба“ при Съюза на българските художници. Тя ще бъде открита в Артцентъра – Плевен в Градската градина на 18 юли. Искаме да представим дърворезбата в една модерна и достъпна за хората форма, да покажем, че ние се развиваме, не сме обикновени занаятчии, които си дялкат листенца в ателиетата, подчертава Антон.

Снимки: личен архив

#тагове:

НАЙ-НОВИ: