В Кнежа се проведе среща на тема „Приносът на България в спасяването на евреите от Холокоста”

08.06.2019 9:00

С културно-информационна ученическа среща на тема „Приносът на България в спасяването на евреите от Холокоста” и ученически конкурс за рисунка на тема „Културното многообразие на ЕС читалище „Борба” в Кнежа се включи в инициативите, които областна администрация – Плевен реализира в рамките на Дейност 2 от Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз 2019.

Събитието бе открито с есе, акцентиращо върху паметта за достойното отношение на България към местната еврейска общност по време на Холокоста. С него бе направена препратка към една от най-популярните еврейски песни „Хава нагила”, изпълнена от талантливите деца на Кнежа. От сцената на читалище „Борба” прозвучаха песни на италиански и български език, с които детските вокални групи „Черно и бяло”, „Мелодия” и „Сребърни камбанки” очароваха публиката. Красотата на българския народен танц се нареди до ритмичността на мажоретните изпълнения и феерията и нежността на модерния балет, за да се покаже по убедителен начин, че именно в симбиозата на различното се ражда уникалното.

Своите виждания за културното съкровище на Европа децата на Кнежа бяха представили и в пъстра изложба от рисунки, която бе наредена във фоайето на читалище „Борба”. Именно тя посрещна зрителите на концерта.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: