Обявена е първа степен на готовност за общините по поречието на река Дунав в област Плевен

07.06.2019 12:16

 

Областният управител Мирослав Петров издаде заповед за обявяване първа степен на готовност за общините по поречието на река Дунав на територията на област Плевен, считано от 12.00 часа на 07.06.2019 година. Решението е взето на основание чл. 32, ал.l от Закона за администрацията и чл.5 от Закона за защита при бедствия, във връзка с повишаването на нивото на река Дунав при Никопол над кота 668, за изпълнение на областния план за защита при бедствия в част „Защита при наводнение” и приложение №44 към областния план за защита при бедствия.

Областният управител нарежда кметовете на общините Долна Митрополия, Гулянци, Никопол, Белене  и управителят на „Напоителни системи” ЕАД-клон СД- гр.Плевен да определят длъжностни лица за наблюдение на застрашените участъци на предпазните диги на река Дунав и реките Искър, Вит и Осъм до хкм 5+000 от устията им нагоре по течението. Длъжностните лица да извършат подробен оглед на застрашените участъци на дигите и поддържат връзка с ОбСС на общините и ОЦ на РД ПБЗН-Плевен. При констатиране наличието на непроходими участъци по короната на дигите в следствие на прорасла храстовидна и дървесна растителност  управителят на „НС” ЕАД-клон СД- гр.Плевен и кметът на община Белене (за дигата в регулация) незабавно да предприемат дейности за почистване и осигуряване на достъп на длъжностното лице за наблюдение. При констатиране наличие на дупки от земеровещи животни в тялото на предпазните диги, наличие на неизправни колектори и др. ХТС преминаващи през дигите, управителят на „Напоителни системи” ЕАД – клон СД- гр.Плевен и кметът на община Белене незабавно да предприемат дейности за тампонирането им. Управителят на „Напоителни системи „ЕАД”-клон СД- гр.Плевен привежда в готовност  изградените отводнителни системи : ОПС, отводнителни канали и др. отводнителни съоръжения. Кметовете на общините да организират проверка относно обезпечеността с материали, техника и хора на общинските планове за защита при бедствия –част наводнение. При необходимост се предприемат мерки за допълване на липсващите материали , техника и хора. Управителят на „НС” ЕАД-клон СД- гр.Плевен да организира проверка относно обезпечеността на аварийните планове на съоръженията с материали, техника и персонал. При необходимост да се попълнят аварийните складове с липсващите материали и инструменти, да се извършви ремонт на аварирала техника. Ръководството на всички мероприятия да се извършва от кметовете на общините Долна Митрополия, Гулянци, Никопол, Белене  и управителят на „Напоителни системи” ЕАД-клон СД- гр.Плевен в съответствие с правомощията им.

Заповедта се изпраща и по електронна поща за сведение и изпълнение до общините Белене, Гулянци, Долна Митрополия и Никопол,  РД ПБЗН-Плевен и  управителят на „Напоителни системи” ЕАД-клон СД- гр.Плевен.

Заповедта е публично достъпна  на сайта на Областна администрация – Плевен

Контрол по изпълнение на заповедта ще осъществява областният управител съвместно с Директора на РД ПБЗН – Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: