От днес Плевен е домакин на Международен акордеонен фестивал „Акордеомания 2019“

06.06.2019 11:35

 

Сдружение Акордеомания Арт с финансовото подпомагане на Община Плевен организират Международен акордеонен фестивал „Акордеомания 2019“. Той ще се проведе от днес до 9 юни в Плевен, а повече за музикалното събитие в пресклуба на БТА споделиха организаторите от Сдружение Акордеомания Арт Ценка и Румен Тодорови, партньорите им от ЦРД – Плевен и НУИ „Панайот Пипков“, както и членове на авторитетното жури на фестивала – Юрий Шишкин (Русия), Фредерик Дешамп (Франция), доц. д-р Добромир Митев и Ангел Маринов. Международен акордеонен фестивал „Акордеомания“ е платформа за оживен творчески и интелектуален обмен между международно признати творци и преподаватели с млади и талантливи музиканти от цял свят, на които ще предложат нови идеи, възможности за творческо израстване и изграждане на контакти за бъдещи професионални кариери.
За първи път в България се организира акордеонен фестивал, който предлага в едно събитие – конкуренция (международен конкурс), обмяна на опит (акордеонна академия), концерти и творчески контакти с едни от най-големите имена в акордеонното изкуство. Международен акордеонен конкурс „Акордеомания“ включва 13 категории, разпределени в 4 направления: класическа музика, забавна музика, фолклор и камерна музика. Конкурсът ще завърши с Гала концерт на победителите от всяка възрастова категория.
В Международен акордеонен конкурс „Акордеомания“ за първи път в България ще бъде проведена официална селекция на изпълнители за Trophée Mondial (Световен трофей), организиран от Confédération Mondiale de l’Accordéon (Световна конфедерация на акордеона). Селектираните от журито участници, получават право да се явят на финал Trophée Mondial 2019.


Новото, което отличава конкурсa в категория фолклор, са изискванията към акордеонистите да представят не само своите умения като солисти, но и способност да съпровождат изпълнението на народни певци и инструменталисти, което ще спомогне за изграждането на подготвени акордеонисти-корепетитори, необходими на българският песенен, инструментален и танцов фолклор. Фестивалът включва още Международна акордеонна академия с майсторски класове на педагози и изпълнители с международна известност – Юрий Шишкин (Русия), Фредерик Дешамп (Франция) и Пламен Димитров – фолклор, България.
Концерти в рамките на фестивала ще изнесат: световноизвестният руски акордеонист Юрий Шишкин от Ростов на Дон (на 6 юни 2019 г., 19:00 ч. място: централна градска пешеходна зона – пл. „Възраждане“, при лошо време концертна зала „Катя Попова“); Пламен Димитров и Ангел Чакъров (на 7 юни 2019 г., 19:00 ч. място: централна градска пешеходна зона -пл. „Възраждане“, при лошо време концертна зала „Катя Попова“); Лауреатите от международен конкурс „Акордеомания” (8 юни 2019 г., място: концертна зала „Катя Попова“).
Концертите, конкурсът и майсторските класове на Юрий Шишкин, Фредерик Дешамп и Пламен Димитров са със свободен достъп за обществеността и гостите на град Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: