Георг Спартански: Ще подкрепям всяка една инвестиция, насочена към развитието на икономиката на общината и областта

06.06.2019 9:55

Представителството на Бавария в България – Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и Община Плевен проведоха информационен форум „Бавария – България: бизнес възможности и перспективи“. Проявата се състоя в Областна администрация – Плевен като сред участниците бяха представители на местния бизнес.

Форумът бе открит от областния управител Мирослав Петров и кмета Георг Спартански. „Плевен е един от градовете на България, който може да бъде даден като успешен пример за немски инвестиции у нас. Тук визирам компания Леони и сериозният инвестиционен капитал, който тя избра да реализира в нашия град с изграждане на предприятие.”, подчерта в приветствието си Мирослав Петров.

„Немският бизнес се ползва с изключително висока репутация в България. Той е доказателство за качество, за организация, за дисциплина и за високи резултати. За всяка българска фирма е въпрос на чест и едновременно с това и на признание от немския партньор, когато създадат двустранно партньорство, за да развиват бизнес проект”, подчерта кметът Георг Спартански. И добави, че по последни данни 75% от БВП на страната ни се произвежда в Северна България и само 25% в Северна. „За да се изравни това неравенство са необходими много усилия от страна на всички нас, имам предвид държавата, областните администрации, общините и разбира се не на последно място и на бизнеса”, каза още Спартански. Той подчерта, че всяка една инвестиция, независимо от нейния размер – голяма, малка или средна, е добре дошла в област Плевен и конкретно в община Плевен. „Докато аз съм кмет на тази община винаги ще насърчавам и подкрепям всяка една инвестиция, насочена към развитието на икономиката на общината и на областта”, категоричен бе Георг Спартански.

Специален гост на форума бе Урзула Хайнцел, заместник-директор на дирекция „Европа и панаирно дело“ в Баварското държавно министерство на икономиката, регионалното развитие и енергетиката. Тя направи подробно представяне на Бавария като акцентира върху големия прогрес, който германската провинция изживява в последните десетилетия. Бяха представени възможностите на Бавария като партньор и нейната външноикономическата стратегия.

Участие във форума взеха д-р Митко Василев, представител на Бавария в България и главен управител на ГБИТК, който говори за бизнес контактите между България и Бавария в светлината на българо-германските икономически отношения  и Галина Тончева, ръководител отдел „Човешки ресурси“ на Леони България ЕООД.

В икономическо отношение Бавария е третата по значение германска федерална провинция за България след Северен Рейн-Вестфалия и Баден-Вюртемберг. През 2018 г. търговският стокообмен между България и Бавария достигна 1 182,7 млн. евро, което отговаря на 15,5% от общия търговски стокообмен между България и Германия.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: