Плевенчани сведоха глави пред подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата на България /снимки/

02.06.2019 12:44

С изпълнения на детския духов оркестър при НУ „Христо Ботев” днес започна церемонията, организирана от Община Плевен по повод Деня на Ботев и на загиналите за Свободата и независимостта на България. Ритуалът по традиция се състоя пред паметника на поета революционер на едноименния булевард в града. Сред дошлите да се поклонят пред подвига на далите живота си за свободата на родината, бяха депутати, областният управител Мирослав Петров, председателят на ОбС-Плевен Мартин Митев, кметът на община Плевен Георг Спартански, общински съветници и други. Тук бяха и десетки малки плевенчни заедно с родители си.

Участие в ритуала взеха военни от гарнизон Плевен, свещеници отслужиха панихида, деца от група „Ботевци пеят” изпълниха песни.

„Ние всички имаме на своите бюра и в своите кабинети портрети на Ботев и Левски, имам ги и аз. Но дали ги помним в ежедневието си, дали сме готови да се жертваме за една кауза, дали с революция или чрез революция трябва да вървим напред. Аз мисля, че нашите духовници и книжовници, нашите дейци на културата, на религия, на словото са направили така, че да подготвят почвата, да засеят семената, за да дойде огнената комета Христо Ботев, за да дойде Васил Левски, да дойдат всички наши революционери – нашите герои, които върху посятата земя да извършат своето дело, така че България да стане свободна“, каза в словото си днес кметът Георг Спартански. „Вечна да бъде паметта на героите и нека винаги да бъдат знаме за нас живите“, добави още кметът.

На паметника бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност пред подвига на предците ни. Точно в 12 часа прозвучаха сирените, а събралите се плевенчани сведоха глави в знак на почит.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: