Поклонение в памет на жертвите от лагера „Белене” ще се проведе днес

01.06.2019 7:20

Поклонение в памет на жертвите от лагера „Белене” ще се проведе днес. Организатори на традиционната вече проява са Община Белене и Фондация „Остров Белене”.

Началото на поклонението ще е в 13 часа на остров „Персин”. Тогава ще  бъдат отбелязани и 70 години от от откриването на лагера.

Всеки, който иска да присъства на поклонението трябва да носи лични документи и да пристигне в Белене около 2 часа по-рано преди обявения час. Влизането на острова ще е с лични автомобили или с бусове, осигурени от организаторите.

“Концлагерът „Белене” е създаден на 27 април 1949 г. с поверително постановление на Министерския съвет. През лагера преминават десетки хиляди души. Въпреки че „Белене” е закрит през 1959 г. в него продължават да бъдат държани въдворени по политически причини лица. Продължава да функционира като затвор до края на 80-те години.

След краха на комунистическия режим в България през 1989 г. „Белене” се превръща в място за памет на жертвите на лагерите по времето на управление на БКП. На 7 юни 1990 г. се провежда първото организирано поклонение на Втори обект на остров Персин по инициатива на Клуба на репресираните.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: