Областна администрация – Плевен с поредица културни събития до края на годината

30.05.2019 16:03

Областна администрация ще реализира поредица събития в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС за 2019 година. Две са дейностите, на които са подчинени планираните инициативи – Дейност 1 „Събития за популяризирането на европейското културно многообразие (през м. юни и ноември 2019г.)” и Дейност 2 „Провеждане на комуникационни инициативи за представяне на културното многообразие на ЕС, насърчаване на толерантността, превенция на езика на омразата, в това число и за отбелязване на приноса на Република България в спасяването на евреите от Холокоста”.
В рамките на Дейност 1 на територията на област Плевен ще бъдат реализирани три събития, за които областна администрация си сътрудничи с ДКТ „Иван Радоев” и Плевенска филхармония.
На 06.06.19г, четвъртък, от 19.00ч в плевенския театър ще се постави театралният спектакъл „Натюрморт със затлъстял племенник” от Йон Сапдару. Входът за гражданите е свободен. Предвидени са билет-покани за събитието, които желаещите ще могат да вземат от билетната каса на театъра в Плевен.
На 11 ноември от 19:00 ч. в ДКТ „Иван Радоев“ Плевен ще се състои концерт на Плевенска филхармония, посветен на културното многообразие на Европа с фокус върху музикалните постижения в миналото и днес в областта на класическата музика. Входът за граждани и за това събитие е свободен.
Третото културно събитие в рамките на инициативите по Дейност 1 на Комуникационната стратегия ще се състои на 12 ноември от 19.00 ч. на сцената на ДКТ „Иван Радоев” – Плевен. Това е концерт-спектакълна Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” – Плевен. Входът за граждани е свободен.
По втората Дейност от Комуникационната стратегия на Република България за ЕС за 2019 година „Провеждане на комуникационни инициативи за представяне на културното многообразие на ЕС, насърчаване на толерантността, превенция на езика на омразата, в това число и за отбелязване на приноса на Република България в спасяването на евреите от Холокоста” областна администрация – Плевен си сътрудничи със седем читалища в областта. Плануваните мероприятия стартираха на 25.03.2019г. в с. Вълчитрън, общ. Пордим с пресъздаване на народните традиции за Благовещение.
С концерт под надслов „Музиката на Европа” на 05.06.2019 г. от 18.00 часа в концертната си зала плевенското читалище „Съгласие 1869” също ще се включи в инициативите на областна администрация – Плевен. Събитието ще акцентира върху музикалното, песенното и танцовото културно многообразие на Европа. Предвижда се да бъде изпълнена и популярна еврейска песен, с която символично да се отбележат традиционно добрите отношения между българския и еврейския народ, базирани на ключовата роля на България при спасяването на евреите от Холокоста.
НЧ „Борба”, гр. Кнежа, ще се включи със свои мероприятия в Комуникационната инициатива на 07.06.2019 г., в 17.00 ч. с културно-информационна ученическа среща на тема „Приносът на България в спасяването на евреите от Холокоста” и с ученически конкурс за рисунка на тема „Културното многообразие на ЕС”.
На 10.06.2019 г. година от 11.00 часа в НЧ „Напредък 1871”, гр. Никопол ще се проведе концертно-информационно събитие, посветено на културното многообразие на ЕС. Предвижда се на сцената на читалището да се представят румънски състав, който ще представи песни и танци от северната ни съседка, младежи, които ще изпълнят песни от страни членки на ЕС. Програмата включва и викторина, която ще стимулира интересът на аудиторията и участниците в нея към богатото културно наследство на Европа.
На 05.07.2019г. в салона на НЧ „НЧ „Н. Й. Вапцаров 1897“, с. Брест, община Гулянци ще се състои концерт под надслов „Приносът на България в европейската културна съкровищница и спасяването на българските евреи”. Началото е в 19.00 часа. Концертната програма включва изпълнения на български песенен и танцов фолклор, представен от местни самодейни читалищни групи, както и разказ за приноса на България и българското общество за спасяването на евреите от Холокоста.
На 10.07.2019 г. от 18.30ч. НЧ „Наука 27”, с. Брестовец, община Плевен, ще реализира концертно-музикално събитие „Европейски ценности”, което ще състои в салона на читалището. Предвижда се в него да бъдат ангажирани хора от различни възрастови групи. В началото мултимедийна презентация ще представи документален разказ за събитията от времето на Втората световна война, когато България прави изключителен хуманен жест, противопоставяйки се на депортирането на българските евреи към лагерите на смъртта. Програмата ще продължи с изпълнения на детска група „Брестовчанчета“ и певческа група „Брестовчанка“, чуждоезикови песни и представяне на съвременни хип-хоп и модерни танци.
Поредицата събития в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС за 2019 година на територията на област Плевен ще завърши на 26 ноември в 16.00 ч. с „Изкуството, което събира – отворена дискусия-пърформанс с участието на артисти и културолози от България и европейски страни”. Събитието ще се състои в зала Плевен на областна администрация – Плевен и е организирано съвместно с читалище „ЛИК 1959” – Плевен. Мероприятието предвижда артистични изпълнения как изкуството създава разкази на не омразата, как изкуството събира, как се противопоставя на езика на омразата, как бори социалното отчуждение и изолация.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: