Районна прокуратура – Плевен предаде на съд мъж, шофирал след употреба на алкохол и наркотици

29.05.2019 14:21

Районна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу мъж, шофирал лек автомобил след употреба на алкохол и на наркотици. Обвиняемият не живее на постоянния си адрес и местоживеенето му в страната не е известно, като е обявен за общо държавно издирване. Поради това с оглед наличие на предпоставките на чл.206, във вр. с чл.269, ал.3 от НПК, същият е привлечен в качеството на обвиняем при условията на задочност, с участието на служебен защитник.

Обвинението срещу М.П. е за това, че на 29.06.2017г. в гр. Плевен е управлявал лек автомобил „Алфа Ромео“, с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, а именно 2,4 на хиляда, установено по надлежен ред с протокол от химическа експертиза, след като е осъден за същото деяние и за това, че е управлявал лек автомобил след употреба на наркотично вещество – амфетамин, установено по надлежния ред с химическа експертиза – престъпление по чл.343б от НК.

На 29.06.2017 г. около 21:00 часа обвиняемият, докато управлява лек автомобил, е спрян за проверка от служители към Второ РУ-Плевен. При проверката е установена самоличността на водача, който видимо бил в нетрезво състояние. Обвиняемият е изпробван за употреба на алкохол, като уреда отчел положителен резултат 2,62 %., а пробата за употреба на наркотични вещества показала положителен резултат за употреба на „амфетамин“. В хода на проверката е установено, че същият вече е осъждан за престъпление по чл.343б, ал.1 от НК за управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, като към датата на деянието – 29.06.2017 г. обвиняемия все още не е изтърпял наложеното му наказание пробация. В хода на разследването е установено, че М. П не живее на постоянния си адрес, местоживеенето му в страната не е известно, и е обявен за общо държавно издирване, но въпреки щателното издирване не е установен.

При съобразяване на това обстоятелство и съпоставката му с останалите събрани при разследването доказателства, прокуратурата приема, че отсъствието на М. П. няма да попречи за разкриване на обективната истина по делото, като същият е привлечен в качеството на обвиняем при условията на задочност, с участието на служебен защитник и е предаден на съд.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: