Дора Делийска с отличие за принос в популяризирането на българската култура

29.05.2019 12:55

Плевенската пианистка Дора Делийска е сред удостоените с Грамота за принос в популяризирането на българската култура. Отличията традиционно се връчват от Министерството на културата по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Тази година с престижните отличия на Министерството на културата бяха удостоени творци и артисти от различни области на изкуствата за техния принос в развитието на българската култура и духовност.

Дора Делийска, която живее във Виена, се утвърди като един от водещите и най-интересни клавирни изпълнители. Световната критика оценява високо нейните концертни изяви, аудио и видео записи. С обширния си репертоар от Бах до Капустин, с нетрадиционните си идеи и проекти, Дора Делийска не спира да търси нови начини да придаде нова перспектива на клавирната музика.
Младата пианистка концертира като камерен музикант и солист на оркестри в много страни в Европа – Австрия, Холандия, Швейцария, Белгия, Словакия, Словения, Хърватска, България, Италия и др.
Дора Делийска е носителка на редица награди от международни конкурси. Обучението ѝ във Виена е спомогнато от множество стипендии, сред които: „Dr. Boesch Stiftung“, стипендия на Министерството на културата на Австрия, както и стипендия от фондация „Labberte“ в Гронинген, Холандия.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: