Изложба по проект за Наградата на херцога на Единбург бе представена в Държавен архив – Плевен

27.05.2019 13:42

Изложба по съвместен проект на Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ и Държавен архив – Плевен бе представена днес в Архива. С проекта Силвия Маринова, ученичка от 11 клас на ПГТ, кандидатства за Наградата на херцога на Единбург, а нейн ментор е Габриела Вълова – главен експерт в Държавен архив – Плевен. В изложбата са включени част от материалите, съхранявани в плевенския Архив, предизвикали най-голям интерес за ученичката от ПГТ по време на работата й като доброволец в институцията, а именно: документи от периода 1906-1907 г. (крепостен акт за правна собственост и крепостен акт за придобит имот); книга на Дисциплинарната комисия на Плевенския окръжен комитет от 1911-1912 г.; протоколна книга на Ученическия съвет от 1922-1923 г.; диплом на видния плевенчанин Белизар Каракашев за завършено висше образование в Университета в Женева през 1891 г.; протоколни и летописни книги на Основно училище „Патриарх Евтимий“ – Новачене. Силвия Маринова не скри, че по време на шестте месеца, които е прекарала като доброволец в Архива, е научила много за дейността му, като се е запознала с изключително интересни материали и благодари за отзивчивостта на екипа на плевенския Архив.

От своя страна, началникът на Държавен архив – Плевен Маринела Йорданова благодари на учениците от ПГТ, че са избрали да бъдат доброволци в институцията и да се обучават там, да бъдат подкрепа на експертите от Архива и да получават необходимите специфични знания. Тя пожела успехи на младежите, както и ползотворното сътрудничество между Гимназията по туризъм и Държавен архив – Плевен да продължи.

Повече за самата награда сподели координаторът на „Международна награда на херцога на Единбург“ Ива Кръстанова. „Международната награда на херцога на Единбург“ е водеща международна програма за личностно развитие и постижения за младежи на възраст между 14 – 24 години. Участниците в програмата си поставят стимулиращи лични цели, които с постоянство, насоки и подкрепа от опитни лидери трябва да постигнат за определен период от време в трите нива – Бронз, Сребро и Злато. Те избират активности в направленията – Умения, Физическа активност и Доброволчество, и преживяват Приключенско пътуване, а в ниво Злато, участват и в проект в полза на обществото, далеч от родното си място.

Сред гостите на изложбата бяха преподаватели от ПГТ „Алеко Константинов“ – Плевен и ОУ „Патриарх Евтимий“ – Новачене, както и представители на РУО – Плевен, които бяха поздравени с музикални изпълнения от малчугани от ДГ „Зорница“ – Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: