Днес в България се провеждат избори за депутати в Европейския парламент

26.05.2019 6:25

В изборите за членове на Европейския парламент от Република България днес участие ще вземат 13 партии и 8 коалиции, регистрирали кандидатски листи, както и 6 независими кандидати. Общият брой на избирателните секции в страната по предварителен списък е 11 661, а общият брой избиратели по избирателни списъци е 6 355 633, информират от Централната избирателна комисия.

Избирателните секции в лечебни заведения, домове за стари хора или други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, плавателните съдове под българско знаме, в местата за изтърпяване наказание лишаване от свобода и за задържане, се образуват при наличието на не по-малко от 10 избиратели в срок не по-късно от 48 часа преди изборния ден.

Гласуването е чрез интегрална бюлетина. Тя включва номерата на 27-те участници във вота днес като има и квадратче „Не подкрепям никого”.

За втори път на европейски избори може да се гласува с преференция, т.е. да се пренареждат кандидатските листи, в т.ч. и техните водачи. Прагът за валидност на преференциите е 5%, т.е. листата ще се размества, ако даден кандидат е събрал подкрепа от повече от 5 на сто от гласувалите за партията и коалицията, която го издига.

Изборният ден започва в 7 часа и трябва да завърши в 20 часа на територията на Република България. Когато в 20.00 часа пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на комисията установяват техния брой и самоличност, като тези избиратели предават документите си за самоличност на комисията. Само тези избиратели се допускат до гласуване след 20.00 часа, но не по-късно от 21.00 часа (извън страната това е съответното местно време).

Извън страната изборният ден започва в 07.00 часа местно време и приключва в 20.00 часа местно време.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: