Община Долна Митрополия отбелязва 24 май с изложбата „100 години под едно небе“

24.05.2019 10:37

По повод Деня на славянската писменост и култура – 24 май, в община Долна Митрополия бе открита официално изложба във връзка с отбелязване на 100 години от основаването на Международният Астрономически Съюз (МАС). Това е организация на професионалните учени в областта на астрономията. Той има 82 национални и около 11 000 активни индивидуални члена. През 2019 г. се навършват 100 години от основаването на МАС. В чест на този знаков юбилей през годината са организирани серия инициативи по цялата планета под надслов „Под едно небе”. Те целят да популяризират най-важните астрономически открития през последното столетие, както и да улеснят достъпа до информация и възможност за наблюдения и по този начин да стимулират интереса към астрономията у деца и възрастни.

Изложбата бе открита от г-жа Десислава Манова, секретар на общината, а г-н Иво Джокин, ръководител на Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси в с. Байкал разказа за възникването на астрономията от древността да днес, някои от най-важните космически мисии, 50 години от стъпването на човек на Луната и приноса на България в световната астрономическа и космическа науки – от възрожденеца д-р Петър Берон и неговият първи телескоп до успехите на българските учени.

Национален координатор е Институт по астрономия с Национална астрономическа обсерватория, БАН. Община Долна Митрополия чрез Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси в с. Байкал е партньор.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: