Георг Спартански: Докато има българи по земята, делото на Кирил и Методий няма да бъде забравено

24.05.2019 11:48

„Християнизирането на България и създаването на азбуката и писмеността на български език вървят ръка за ръка по времето на великия български цар Борис. Още в средата на IX век той прави така, че със създаването на писмеността и едновременно с това с приемането на християнството той дава гаранция за хилядолетното съществуване на нашата държава, която просъществува през 200 години византийско владичество, през 500 години турско робство и до днес се явява най-старата европейска държава“. Това каза в словото си по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, кметът на Плевен Георг Спартански по време на тържествения ритуал пред барелефа на светите братя Кирил и Методий.

Той отбеляза, че мъдростта на царя и упоритостта на нашите книжовници правят така, че днес една огромна световна територия пише и се изразява с нашите български букви. Това е нашият принос към световната културна съкровищница, който ни прави горди и достойни европейци, каза Георг Спартански. Кметът посочи, че след два дни има избори за европарламент и някой ни казва, че ние трябва да отидем в Европа. Аз, обаче, казвам, че ние винаги сме били в Европа, защото сме най-старата европейска държава, допълни Спартански. Той перефразира думите на Апостола, казвайки, че ние сме в Европа и Европа е в нас.

„Оттам нататък, всичко зависи от нашите общи взаимни усилия. Аз вярвам в мъдростта на българския народ, вярвам в устойчивостта на нашите традиции, вярвам, че докато има българи по тази земя, никога няма да бъде забравено делото на светите братя Кирил и Методий и на техните следовници. Затова днес ние трябва да изкажем благодарност на тези, които създадоха буквите и ни дадоха писаното славянско слово. На тези, които апостолски съхраниха вярата в културата и религиозните традиции на българския народ през вековете, като и на всички днешни дейци на културата и науката, които правят така, че българското племе да има своята свяст и да има своето достойно място в съвременна Европа“, каза още Георг Спартански.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: