Внушителен празник на словото и духа български се проведе в Левски по повод 24 май (снимки)

24.05.2019 14:43

Празнично шествие под звуците на химна „Върви, народе възродени…” и концерт-изява на волята за просвета и духовност събра на площада днес жителите на град Левски в знак на почит и признателност към делото на светите първоучители Кирил и Методий, към призваните да образоват, съхраняват и развиват културното ни наследство. Община Левски, Народно читалище „Георги Парцалев-1901“, детските градини „Слънце” и „Локомотив” , СУ „К.Попов”, ПГССТ „Н.Вапцаров”, ОУ „Христо Ботев“ с.Българене, ОУ „Максим Горки“, Общински комитет „Васил Левски”, Духовата музика, гражданите на град Левски ,направиха този ден светъл и пълнокръвен със светлината и жизнеността на младостта, с вярата, че силата на духа не остарява и надеждата ,че бъдещето ще градят образовани , духовно богати, разумни и мъдри наследници на славното ни минало.

С тържествен ритуал за знамената на Р България, Община Левски, Общински комитет „Васил Левски” и училищата, с „Ботев марш” на мажоретките на гр.Левски и стихове на децата от ДГ „Локомотив“ за „Буквите на Кирил и Методий“ и песента „Буквички родни познати“ започна внушителният празник в гр.Левски. Кметът на община Левски Любка Александрова поздрави всички с най–обичания български празник и награди Галя Любенова, главен учител в СУ „Крум Попов” с почетен плакет за високо професионално отличие, званието „Учител на годината, отличена на ХХII –ия Национален конкурс на СБУ в направление „Начално образование”. Награди получиха и 8 ученици от дванадесети клас на СУ „Крум Попов” и ПГССТ „Никола Вапцаров”в град Левски за високи постижения.

„Прекрасна река от младост потече днес в градчето ни за да се съберем тук, заедно под звуците на любимия химн ”Върви, народе възродени” и да се поздравим с най-светлия, с най-свещения, най-любимия български празник – Деня на буквите, деня на българския език, на знанието и просветата, на културата и българския дух – 24 май. Така е било и така ще бъде…
Благословени сме ние българите с духовните си водачи, със светите братя Кирил и Методий, с хилядите знайни и незнайни техни сподвижници, които създадоха и утвърдиха българските книжовни школи. Благословени сме с будители и просветители, като Паисий и Софроний, които в средните векове разбудиха съзнанието на българския народ и вдъхнаха кураж за борба за свобода. Благословени сме днес с многобройните поети и писатели, посветили живота си на пребъдването на българската книга и на българския език. И днес тези духовни дейци ни сочат единствения път на свободния дух -пътя на просвещението и на знанието… Учителите са призвани да ваят душите и умовете на децата с божественото начало – Словото и да водят младите духове на българския народ във вечната битка на светлината с тъмнината, битката между невежеството и знанието, каза в словото си Любка Александрова, като подчерта, че те трябва да са горди със своето свято дело, неимоверните усилия, любовта и себераздаването в часовете. Пожела успех на учениците и с българският език да пребъде България.

Председателят на ОбС –Левски Дочко Дочев поздрави учителите и учениците, просветните и културни дейци и съграждани с най–обичания български празник, в който празнуваме силата на словото и знанието, величието на духа,многообразието на хилядолетната ни култура. Ден, в който напомняме на света кои сме ние българите, а с приемането ни в ЕС и присъединяването и кирилицата допринасяме и за културното многообразие, с което трябва да се гордеем. Всеки един от нас има мисията да пази изконните български ценности, които ще завещаем на следващото поколение…
Песни, стихове и народни хора обагриха площада със светлината, красотата и силата на българския дух и традиция.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: