Маестро Найден Тодоров: Името на Гена Димитрова заслужава най-доброто от България и света

23.05.2019 15:02

Името на Гена Димитрова заслужава най-доброто от България и света. Това каза днес на пресконференция маестро Найден Тодоров, председател на журито на Третия национален конкурс с международно участие за млади оперни певци „Гена Димитрова”. Часове преди заключителния концерт на лауреатите, когато ще бъдат обявени и носителите на наградите, маестро Тодоров и членовете на журито прочутите оперни певци и педагози Дарина Такова и Калуди Калудов, и Андриан Холендер – режисьор и импресарио от Виена споделиха своите впечатления около провеждането на конкурса.

Конкурсите са важни, защото учат на здрави нерви младите изпълнители, когато ги гледат критично, но и в същото време им дават шанс те да бъдат видени и открити, категоричен бе маестро Тодоров. Той изрази съжаление, че в Плевен не са дошли оперни директори, за да видят и чуят тези млади гласове. Много често се случва на такива конкурси ние да открием едни бъдещи звезди, но сега те не са известни, сега те са млади момичета и момчета, които откриват света и операта, и по-късно, когато станат известни, няма да можем да ги поканим лесно да гостуват на нашите сцени, подчерта маестро Тодоров. Той бе категоричен, че това, с което българите можем да се гордеем са оперните ни гласове. И този конкурс отново го доказа.

Дарина Такова подчерта, че конкурсът трябва да продължи с високите си изисквания към младите изпълнители, поставени още от самата Гена Димитрова. Като педагог тя отбеляза липсата на мъже участници в конкурса и на ниски гласове, каквато тенденция се забелязва в световен мащаб. „Гена Димитрова” е единственият конкурс за млади оперни гласове, който остана в България, и ние трябва да настояваме той да остане, да го има, заради Гена и защото конкурсите са състезание с един специфичен и важен адреналин, фундаментално събитие за младите хора, добави Дарина Такова.

Заключителния концерт на 12-те финалисти в съпровод на Плевенската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров ще започне от 20 часа на откритата сцена „Водна каскада”, но при лошо време ще се състои в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие 1869“. В концерта довечера ще участва и хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева. Ще бъдат изпълнени арии и хорове от прочути опери на Верди, Бизе и Пучини.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: