6 често допускани грешки, които правят бързия кредит опасен

21.05.2019 16:01

Колкото и добре да планираме средствата си, никой не е застрахован от изненадващи разходи. В такива моменти, често един от най-достъпните начини да се справим със ситуацията е да вземем малък заем, с който да закърпим бюджета. Всъщност, това се превръща във все по-често явление – според анализ на Асоциацията за защита на потребителите, цитиран в регистрите на БНБ, към тази година цели 53,9% от опуснатите на граждани заеми са за суми до 1000 лева. Безопасно ли е обаче да прибягваме към все по-разпространените бързи кредити?

Стига да подходим информирано и отговорно към решението си, получаването и връщането на такъв заем могат да минат съвсем безпроблемно. Някои пропуски обаче в процеса по избиране на кредитодател и параметри на заема могат да ни изиграят лоша шега и само да задълбочат проблема. Ето кои често допускани грешки да избягваме, за да се възползваме от възможностите на бързия кредит, без да се излагаме на прекомерна опасност:

  1. Използваме кредита за неща, които не са наложителни

Бързото кредитиране може да бъде оправдано, само ако се нуждаем от определена сума спешно и наложително, и сме сигурни, че ще можем да изплатим в кратък срок задължението си. Цената на този тип заеми обикновено е значително по-висока от тази на банковите алтернативи, и това не е случайно. Освен в регулацията, причината за това се крие и в спецификата на услугата – всичко се случва изключително бързо, при максимално опростени процедури по кандидатстване и минимални изисквания към кредитополучателя. Всичко това повишава риска, който компанията поема и съответно струва повече. По тази причина, освен ако нямаме нужда от средства наистина неотложно, и то за кратък период, добре е да се замислим за друга алтернатива.

  1. Заемаме повече, отколкото ни е нужно

Когато вече сме взели решение да изтеглим кредит, добре е да се придържаме към точната сума, която ни е нужна. Не трябва да се заблуждаваме, че щом така или иначе ще се кредитираме, не пречи да изтеглим и малко допълнителни оборотни средства. Подбна логика може и да има някакъв резон при по-евтини като ипотечните кредити например, но при краткосрочните заеми само увеличава риска, който поемаме. Ако просто ви се иска да разполагате с повече за харчене (покупки за удоволствие), не това е начинът – не забравяйте, че всичко купено на кредит ще ви излезе по-скъпо.

  1. Подценяваме срока

В стремежа си да намалят максимално оскъпяването по кредита, много хора избират най-краткия възможен период за изплащане. По принцип това е добра идея, в случаите в които сте абслолютно сигурни, че ще се справите с изплащането. Ако обаче има вероятност следващите ви приходи да закъснеят, съобразете ситуацията и си дайте малко повече време за реакция. В случай, че все пак възникне възможност да върнете заема по-рано, повечето компании няма да ви таксуват допълнително. От друга страна, ако се спрете на минимален срок и се наложи да забавите погасяването, ви чакат или такси за неговото удължаване, или наказателни такива за просрочието.

  1. Теглене на бърз кредит за погасяване на друг такъв

Друга особено опасна практика е да се теглят нови кредити с високи лихви, за да се погасят вноски по по-стари задължения. Ако сте натрупали по-голямо количество кредити и трудно се справяте с тях, далеч по-разумно е да се обърнете към някой от многобройните заеми, специално предназначени за рефинансиране и обединяване на задълженията. Обикновено техните лихви са по-ниски от тези на бързите заеми и ще ви позволят да занулите досегашните дългове, като останете с по-поносима месечна вноска, дължима към един единствен кредитор. В противен случай, рискувате да влошите положението си дългосрочно, до ситуация, от която трудно се излиза.

  1. Пропускаме да се запознаем с условията

Четенето на пространни договори и общи условия може да е скучно и дори досадно занимание, но може да ви спести значителни главоболия в бъдеще. Освен основните параметри като размер и срок на кредита, важно е да се запознете и с останалите специфични условия по него. Какво ще последва, ако се забавите? Ще можете ли да погасите предсрочно, ако желаете? Ще имате ли непрекъснат достъп до информация за текущото състояние на заема? Има ли такси за допълнителни услуги, които не са включени в калкулирания годишен процент на разходите? Запознайте се с всички тези подробности, преди да вземете своето решение, и ако нещо по тях не ви е ясно – не се притеснявайте да зададете всичките си въпроси. Така ще предотвратите опцията да се окажете неприятно изненадани от вече поето задължение.

  1. Не проучваме пазара, преди да изберем

Не на последно място, в ситуация на спешност твърде често прибързваме с първия ни попаднал заем, без да го сравним с останалите достъпни алтернативи. Пазарът на кредити е изключително динамичен и изобилства от предложения, а не винаги най-удачният избор е директно пред очите ни. Колкото и еднотипни да ви се струват различните оферти, фирмата кредитодател, която ще изберем определено не е без значение. Много фирми предлагат и краткосрочни заеми без лихви за нови клиенти, или пък промоционални цени за лоялни потребители. Отделете малко време да проучите вариантите и да ги съпоставите. Потърсете и вижте отзиви от клиенти за полученото обслужване, гъвкавостта на условията и др. – само така ще достигнете до най-подходящия за вас вариант.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: