Градушката е унищожила на 100% земеделска продукция в Асеновци, Малчика, Аспарухово, Козар Белене и град Левски

21.05.2019 12:57

Падналата вчера градушка е унищожила земеделска продукция на 100% в селата Асеновци, Малчика, Аспарухово, Козар Белене и град Левски. От днес вече се подават заявления за оценка на щети, за да е ясно какви са реалните загуби, които ще претърпят земеделските производители, коментира кметът на община Левски Любка Александрова.
„Изключително поразени са и градините на хората в населените места и те подават сигнали за частните си градини и стопанства в чертите на населените места. За щастие сега няма силно увредени къщи,цигли ,настилки,но щетите които са нанесени на икономиката много дълго време ще бъдат преодолявани. Огледите не са спирали. Днес приключват комисиите в с.Българене,където беше градушката преди седмица. От днес започват да се подават молби на граждани ,които искат да им бъдат оценени щетите в поразените от градушката населени места. Разговарях с шефа на областната земеделска дирекция .От утре ще има комисии ,които ще оценяват и щетите в землищата .След ден ,два ще имаме по-ясна представа за реалния размер на загубите. В момента разчистваме улиците ,там където има нанос на кал и паднали дървета .Заедно с градушката бурята вчера изкорени и изпочупи доста дървета и в Асеновци и наводни главната улица в Малчика .
Работим сериозно ,но на практика след като за трета поредна година община Левски , и общините Летница , Свищов и Пордим са толкова сериозно засегнати от градушките за този регион трябва сериозно да се помисли , а не само да разчитаме на застрахователи и на това до колко може държавата да помага Държавата трябва да се включи с разработване на политики за района.Задължително вече е видно ,че трябва да се построят площадки за разбиване на градоносни облаци. В противен случай се опасявам ,че от догодина застрахователите няма да искат да застраховат повече нашите площи и нашите населени меса или ще го правят при непосилни ,високи застрахователи премии, което ще затрудни хората допълнително.
Единствения по –сериозно развит поминък на нашите общини , на който хората разчитат ,това е земеделието.Така ,че ако няма сериозна държавна политика региона да бъде защитен по някакъв начин, мисля ,че още повече ще се обезлюди .Чувам хората да казват ,че ще се откажат да се занимават със земеделие , а отказвайки се да се занимават със земеделие поради случващите се неща,те ще потърсят препитание в чужбина или някъде другаде, а това не е добро“, коментира любка Александрова.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: