Силно участие от Плевенско на Празника на дрипавата баница

18.05.2019 17:12

Над 200 баници, дело на майстори кулинари от цялата страна, показаха на празника на дрипавата баница във Върбица. Празникът се организира от НЧ „Градина-Върбица-1894” със съдействието на Община Горна Оряховица. Спонсор на събитие бе „Белла България”, съобщават от пресцентъра на общината.

Доброто настроение с домакини и гости споделиха кметът на Общината инж. Добромир Добрев и Румяна Матеева, директор на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки”. Инж. Добрев поздрави всички присъстващи и пожела следващата година броят на баниците да бъде още по-голям, а гостите да са още повече. Градоначалникът заедно с Румяна Матеева оставиха своите послания в Книгата за впечатления, в която гостите на празника пишеха своите добри пожелания към домакините. Всички гости на празника бяха поздравени и от кмета на Върбица Чавдар Мутафов. Освен домакините в празника се включиха общо 22 състава от страната, които показаха своите кулинарни умения и участваха във фолклорната програма.

А за голямото разнообразие красноречиво говореха отрупаните с баници маси. Наред с традиционните баници със сирене, с лопуш, с локум, с тиква, със спанак, имаше още с шунка и кашкавал, с агнешко и спанак, със свинско и зелен лук, с риба, магданоз и маслини, щрудели, щирници, традиционни баници от различни краища на страната и пр. Самодейците от с. Ганчовец, община Дряново представяха карамелена баница по английски, баница на ганчовските снахи и ганчовски тутманик. С тях се конкурираха самодейците от с. Паламарца, община Попово, които пък бяха подредили кът с бабина баница, баница за кръстник, моминска баница, зелник. Те бяха и специалните гости на празника. Гостите от Паламарца дариха инж. Добромир Добрев с ръчно правен Капански хляб. Дръжте здраво хляба на всички семейства от общината. Бдете здрав и успешен. Без кметове като вас, такива хубави празници, съхраняващи българските традиции не биха били възможни, наричаха самодейците от Паламарца. Пет поколения самодейци – от 6 до 83 години, показаха на сцената, богатството на Капанския край

Солени и кексови мъфини и баница с маджун от захарна метла, показваха кулинарките от Стрелец. Традиционен банатски хляб – райдуш или пържена баничка пък демонстрираха самодейките от с. Асеново, община Никопол. Те бяха направили и други вкусотии като мазница с трендафил и баница с чипровски оби или точени кори, печени върху стара домашна печка. В кулинарния конкурс майсторките от Асеново грабнаха наградата на спонсора „Белла България”.

Опашка от желаещи да опитат имаше и пред импровизирания готварски кът на самодейките от Козаревец, които и тази година приготвиха традиционни за селото мекици. Освен тях показаха още и баници с тахан халва, с праз и гъби, с агнешко със спанак, със свинско и зелен лук, зелник с праз и сирене, касапско руло. Гостите от дряновското село Гостилица пък, наред с традиционните баници, показаха баница с гъби и топено сирене и европейска баница с броколи и пиле. С усукана по килифарски баница и вита баница с тиквички, почерпиха гостите от Килифарево. Кулинарни умения демонстрираха още самодейките от Първомайци, Правда, Сушица, Бряговица, Царски извор и др. Домакините от Върбица пък мериха сили с кулинарите от още две Върбици – от областите Плевен и Хасково.

И докато на сцената се изявяваха самодейците, компетентно жури оценявяше най-добрите майстори-кулинари, което по-късно раздаде награди в 22 категории. Имаше и състезания по надяждане с баница, което спечели 14-годишната Памела Апостолова от с. Чомаковци и по надпиване с айрян, където най-бърз бе 12-годишният Юри Великов от с. Гостилица.

И въпреки, че и тази година баниците, които бяха представени на празника бяха много повече от миналогодишните, организаторите и гостите си пожелаха през следващата, те да са поне двойно повече.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: